Wethouder Rien Nagtegaal is enthousiast over het plan van Stichting Rijnpark om van de Kwakelwei een stadspark te maken. Tijdens de presentatie van het plan gaf de wethouder  aan dat hij nog voor de zomer door de gemeenteraad wil laten vastleggen dat de Kwakelwei (in ieder geval) groen blijft. 

Het stuk grond in Katwijk aan den Rijn is nog onbebouwd, maar Van Rhijn Bouw wil op die plek als projectontwikkelaar zo’n 30 woningen bouwen. Woningbouw zit er echter niet in, zolang het bestemmingsplan (agrarisch) ongewijzigd blijft.

Stichting Rijn Park strijdt al twee jaar voor het behoud van een groene Kwakelwei. Het stuk grond is al vaker in de gemeenteraad voorbij gekomen. De wethouder beloofde dat het bestemmingsplan niet gewijzigd wordt zonder goedkeuring van de raad. De Kwakelwei blijft dus zonder ingrijpen ‘gewoon’ groen.

Stadspark
Maar Stichting Rijn Park wil meer. ‘Nu de Kwakelwei in handen is gekomen van een eigenaar die dit gebied wil ontwikkelen voor woningbouw, naderen we als gemeenschap een point of no return.’ De stichting ziet een stadspark voor zich. Een unieke, groene oase met behoud van historie en ruimte voor recreatie en educatie. Om woningbouw te voorkomen en van de Kwakelwei een stadspark te maken is volgens de stichting ‘visie, lef en doorzettingsvermogen’ van de gemeente Katwijk nodig.

Financiering
Daarnaast is er ook geld nodig. Om van de Kwakelwei een toegankelijke, natuurvriendelijke en waterrijke recreatiebestemming te maken, is er 485.000 euro nodig. Daar zit nog niet het aankoopbedrag van het stuk grond bij. Stichting Rijn Park stelt voor dat de gemeente Katwijk of een privaat-publieke organisatie dit koopt. Het park kan daarna aangekleed worden met bijvoorbeeld giften vanuit het bedrijfsleven of van inwoners.

Wethouder Rien Nagtegaal zei maandagmiddag tijdens de overhandiging van het plan dat hij er in ieder geval voor wil gaan. De wethouder stapt binnenkort met het Goenstructuurplan naar de gemeenteraad. Daarin wordt het behoud van een groene Kwakelwei ook benoemd en vastgelegd. Nagtegaal vindt een park een goed idee. Of de gemeente daar ook de portemonnee voor gaat trekken voor het plan van de stichting is nog niet duidelijk.

De wethouder wil voor de start van de zomer het Groenstructuurplan vastleggen.