De huizenprijzen in Katwijk zijn vorig jaar met bijna 6,5 procent gestegen. De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Katwijk lag vorig jaar op 361.500 euro. In 2019 was dat nog 339.800 euro.

De gemiddelde verkoopprijs ligt in Katwijk iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Uit cijfers van het CBS blijkt dat koopwoningen in Nederland vorig jaar gemiddeld voor 334.000 euro verkocht werden. Het hoogste bedrag sinds 1995, toen de prijzen voor het eerst gemeten werden.

In 342 van de 355 gemeenten in Nederland is de gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen gestegen. De prijs was het hoogst in Bloemendaal met een gemiddelde verkoopprijs van 863.000 euro. De laagste gemiddelde prijs is gemeten in Pekela met 164.000 euro.

Regio
In buurgemeente Noordwijk steeg de verkoopprijs veel harder dan in Katwijk. Een huis in Noordwijk ging gemiddeld voor 444.000 euro over de toonbank. Dat is een stijging van 15,3 procent in vergelijking met 2019.

In Leiden steeg de prijs met 2,9 procent minder hard, waardoor de verkoopprijs in die stad nu lager is dan in Katwijk. De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Leiden lag vorig jaar op 359.500. Een woning in Leiden werd een jaar eerder nog voor 349.200 euro verkocht. Dat was toen meer dan de huizenprijs in Katwijk.

Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde verkoopprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde verkoopprijs hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen.