De VVD heeft ook in Katwijk de meeste stemmen gekregen. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen kozen de meeste Katwijkers nog voor CDA. De partij van Wopke Hoekstra maakt flink verlies in Katwijk, maar eindigt nog wel op de tweede plek. De grootste stijger in deze gemeente is Forum voor Democratie.

De opkomst in Katwijk lag dit jaar bijna op 84 procent. In totaal zijn er 41.320 stemmen uitgebracht. Hiervan waren er 39 blanco en 51 ongeldig.

CDA en VVD lagen in 2017 nog vlak bij elkaar. CDA won toen nipt met zo’n 50 stemmen meer. Dit jaar loopt de VVD met 21,5 procent van de stemmen flink uit op CDA, die nog maar 14,2 procent van de stemmen haalde.

Een grote winst voor D66 blijft in Katwijk uit. De partij kreeg bijna 2 procent meer stemmen dan in 2017, maar blijft met 7,6 procent nog wel achter de SGP (8,6 procent), ChristenUnie (9,9 procent) en PVV (12,6 procent).

Net onder D66 is Forum voor Democratie geëindigd met 7,3 procent. De partij steeg in deze gemeente met bijna 5 procent.

Ook nieuwkomer JA21 haalde met 3,2 procent aardig wat stemmen binnen.

Bekijk hier alle stemmen in Katwijk per stembureau.