De gemeenteraad geeft wethouder Rien Nagtegaal nog geen 190.000 euro extra mee voor het digitaliseren van de parkeervergunningen in Katwijk. Het is de tweede keer dat de wethouder de raad om extra geld vraagt. De raadsleden zijn verbaasd over het benodigde bedrag. Vorig jaar was er ook al bijna 270.000 euro extra nodig voor dit project.

De gemeente Katwijk wil binnenkort ‘live’ met een nieuw systeem waarbij ander andere parkeervergunningen digitaal worden uitgegeven. Voor het project was in eerste instantie 262.300 euro nodig. Begin vorig jaar werd dat bedrag opgehoogd naar 528.995 euro.

Alle politieke partijen zijn het erover eens dat het een mooi systeem is. Ook moeten bewoners goed geïnformeerd worden.

Minder blij zijn de partijen met de onverwachte extra kosten voor de inhuur van externe expertise en een goede communicatiestrategie. Gijsbert Schrijvers van Hart Voor Katwijk vraagt zich net als meerdere raadsleden af waar het fout gaat. ‘Waarom is er weer externe inhuur nodig?’ Ben van der Plas van de ChristenUnie noemt het extra bedrag ‘fors’. Het raadslid wil weten of die kosten niet te voorzien waren.

Volgens wethouder Nagtegaal is het project complexer en intensiever dan vooraf werd gedacht. Hij had het extra krediet, net als de raadsleden, niet verwacht. ‘Een beetje onhandig’, vertelt hij de raadsleden over zijn eerste reactie op de mededeling van zijn ambtenaren.

Specifieke kennis
Het nieuwe parkeerbeleid en de digitalisering van de parkeerketen waren twee aparte projecten, maar komen nu samen. Dat samenvoegen gebeurt in een korte tijd en vraagt om een intensieve inzet van het ambtenarenapparaat, legt de wethouder uit. ‘Dit is zo’n bijzonder traject, daar hebben we de expertise niet voor in huis.’ Het project heeft volgens Nagtegaal specifieke kennis en deskundigen nodig.

Wat die specifieke kennis is, kon de wethouder niet beantwoorden. Daarvoor zou hij met de raadsleden te veel de diepte in moeten.

Essentieel
De wethouder hoopte snel een akkoord te krijgen van de gemeenteraad. Volgens Nagtegaal is het extra geld ‘essentieel’ voor een goede uitwerking van het project. Het traject stoppen is geen optie.

Voordat de portemonnee getrokken wordt, moet de wethouder van de raad met meer uitleg komen. De gemeente last daarvoor een extra vergadering in. Alleen GemeenteBelangen (de partij van de wethouder) en D66 wilde al instemmen met het extra bedrag.