Het aantal huishoudens in Katwijk dat gebruik maakt van de voedselbank is vorig jaar gestegen. In totaal maakten zo’n 350 mensen gebruik van de voedselbank.

Voedselbank Katwijk heeft in 2020 het aantal huishoudens dat gebruik maakt van de voedselbank zien groeien van 118 naar ruim 150. De coronacrisis heeft daar volgens de voedselbank een grote rol in gespeeld.

De hulporganisatie denkt dat de groep die hulp nodig heeft groter is, dan het aantal huishoudens wat nu gebruik maakt van de voedselpakketten. Dat komt volgens vrijwilliger Joke Kraaijenoord vaak door schaamte.

Kraaijenoord: ‘We zien in de praktijk dat klanten later bij ons aankloppen dan nodig is. Terwijl hulp van de voedselbank een eerste stap vooruit is. Ook zien we dat klanten onterecht denken dat ze geen gebruik kunnen maken van de ondersteuning van de voedselbank. Wat de situatie ook is, we zorgen altijd eerst voor eten. Pas later gaan we in gesprek en gaan we die randvoorwaarden bekijken’.

Vorig jaar liet Voedselbank Katwijk weten dat er tijdens de coronacrisis gelukkig nog veel voedsel en producten gedoneerd werden.

Genoeg voedsel bij Voedselbank Katwijk: ‘Geen last gehad van hamstergedrag’

 

‘Met dank aan de vrijwilligers en donateurs die zich hebben ingezet en flexibel zijn geweest in de coronacrisis, konden wij de klanten op weg helpen met voedsel’, vertelt Kraaijenoord. ‘Het is bijzonder dat ook lokale ondernemers klaar blijven staan voor de gemeenschap in een moeilijke tijd.’