De gemeente start aankomende week het vervolgonderzoek naar Beaumix langs de N206, ter hoogte van de Valkenburg. Valkenburgers en raadsleden hebben de afgelopen periode meerdere keren hun zorgen geuit over het ophogingsmateriaal wat gebruikt wordt bij de aanleg van de nieuwe Rijnlandroute. Het materiaal zou vervuild zijn en giftige stoffen bevatten.

Een onafhankelijk onderzoeksbureau neemt uiterlijk 26 maart een aantal monsters op locatie.

Schop in de grond
In Valkenburg ontstond ophef, nadat er onder andere batterijen in het bouwmateriaal werden aangetroffen. Wethouder Rien Nagtegaal vindt de zorg van de bewoners volkomen logisch. Hij is blij dat het vervolgonderzoek volgende week van start gaat. Nagtegaal: β€˜Ik snap dat men liever had gezien dat wij eerder al een schop in de grond hadden gezet, maar juist vanwege de ingewikkelde materie is een zorgvuldig onderzoek volgens de juiste methode met uitkomsten die duidelijkheid geven, van het grootste belang’.

Samenstelling
Om de samenstelling in kaart te brengen wordt onderzoek gedaan naar onder andere genormeerde metalen. Dit zijn circa 15 metalen waaronder koper, antimoon en chroom, waarvan het Besluit Bodemkwaliteit een maximale hoeveelheid β€˜uitloging’ voorschrijft. Dit is de mate waarin stoffen in Beaumix (zoals metalen) door bijvoorbeeld regen in de bodem zouden kunnen spoelen, en daarmee mogelijk in het grondwater. Wanneer er te veel metalen in de bodem terecht komen, is er sprake van verontreiniging. Voor dit onderzoek worden meerdere monsters van de Beaumix bij de Tjalmaweg genomen.

Naast de monsters die worden afgenomen, wordt er ook een ketelonderzoek gestart. Hierin wordt gekeken naar het gehele doorlopen proces: van productie tot aan het toepassen bij de Tjalmaweg. Doel van het onderzoek is om te controleren of in de praktijk de regels die hiervoor zijn opgesteld goed zijn opgevolgd.

Geen directe risico’s
De resultaten van beide onderzoeken worden in juni verwacht. In de tussentijd gaan de werkzaamheden aan de Rijnlandroute gewoon door. De gemeente ziet nog geen noodzaak om de werkzaamheden stil te leggen. ‘Wij zien geen directe risico`s voor milieu of volksgezondheid’, laat de gemeente weten. ‘Ook indien er stoffen in schadelijke concentraties worden aangetroffen, zijn de gevolgen hiervan, in de relatief korte tijd dat de Beaumix er nu ligt, niet onomkeerbaar.’

Op verzoek van de gemeente Katwijk wordt er bij de aanleg geen gebruik meer gemaakt van Beaumix. In plaats daarvan wordt zand gebruikt.