Op 11 maart sprak de raadscommissie over Valkenhorst, het woningproject op het voormalig vliegkamp Valkenburg. Hierin meldde wethouder Gerard Mostert dat de bouw van in totaal 5600 woningen naar verwachting zal beginnen in 2023. D66 vindt het frustrerend dat er keer op keer vertragingen zijn ontstaan in de besluitvorming, maar kijkt uit naar het realiseren van een prachtige, groene en duurzame wijk.

Het project heeft weliswaar veel tijd gekost, maar waar D66 geen spijt van heeft is de tijd die het heeft gekost om het eens te worden over de mix van woningen die gebouwd gaan worden. Fractielid Bert Tibben: “Hierdoor is bereikt dat voor de middeninkomens een acceptabel aantal betaalbare woningen zal worden gerealiseerd. Acceptabel, want het hadden er wat ons betreft best nog wat meer kunnen zijn.”

Het wordt een wijk waarin ruimte is voor groen, maar als het aan D66 ligt worden ook de dichter bebouwde gebieden van de wijk nog groener, bijvoorbeeld door bij hoogbouw verticaal groen toe te passen. Ook zal D66 aandacht blijven besteden aan de verbinding tussen Valkenburg en Valkenhorst en aan de groene zone tussen Valkenhorst en Wassenaar.

In de komende tijd zal D66 erop blijven toezien dat de wijk energieneutraal wordt en zal voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen. Tibben: “De voetganger en fietser komen er op de eerste plaats, de auto is er te gast. We willen dan ook niet te veel blik op straat. Een uitstekende ontsluiting met openbaar vervoer is in dit kader van het grootste belang.”

Helaas duurt het even, maar kwaliteit kost nu eenmaal tijd. Wij zijn ervan overtuigd dat Katwijk er alles aan doet om van Valkenhorst een prachtige en diverse wijk te maken waar iedereen kan én wil wonen.