Na een confrontatie tussen een groep jongeren en de politie afgelopen zaterdag is er veel onrust ontstaan over de manier waarop de politie heeft ingegrepen. Veel mensen vonden dat de jongeren te hard werden aangepakt, terwijl er weinig aan de hand was.

De groep laat met een bericht op Facebook gelijk van zich horen. Hetzelfde bericht wordt ook naar de redactie van Katwijk Actueel verstuurd met als onderwerp ‘Het verhaal van onze kant!’.

Volgens de afzender van die mail begon het in het centrum van Katwijk aan Zee. ‘Een groep jongeren haalt een aantal kistjes bier, een broodje en komen tezamen voor de Hoogvliet in het centrum. Er wordt voorzichtig een muziekje gedraaid op een speaker. Voorbijgangers glimlachen, zij hebben dit in tijden niet gezien en hebben ergens van binnen begrip voor de jongeren. Een biertje in de buitenlucht, wat kan het kwaad?’

De groep loopt vervolgens richting de Sportlaan, waar zij naar eigen zeggen achtervolgd worden door handhaving en de duinen worden ingedreven. Daarna gaat de groep naar strand waar op een heuvel tegen de duinen aan een biertje wordt gedronken en een muziekje wordt gedraaid. ‘Niemand die er last van heeft, zou je denken.’

Melding
Een woordvoerder van de politie vertelt dat er een melding binnenkwam over een grote groep samengekomen jongeren in duin en op strand. ‘De melder sprak daarbij over een groep van tussen de 80 tot 120 jongeren die daar alcohol zouden drinken en harde muziek speelden.’ Volgens de woordvoerder hebben BOA’s van de gemeente Katwijk de jongeren vervolgens gevraagd om te vertrekken. Agenten deden diezelfde oproep. Maar daar werd volgens de politie geen gehoor aan gegeven. ‘Daarop is besloten om meerdere eenheden ter plaatse te laten komen, waaronder politie te paard en een helikopter.’

Helikopter en paarden
De jongeren zijn verbaasd over een politiehelikopter die plotseling boven de groep cirkelt.  ‘Grofweg 20 minuten later komen een aantal politiemeneren door de duinen richting de groep lopen. De groep neemt wijs de beslissing om de plek te verlaten en beweegt zich voort richting de strandtenten. Inmiddels komen de politiepaarden over het strand aanzetten en volgen de groep tot aan de strandtenten.’

Foto: Studio Stache

Volgens de politie spatte de groep uiteen bij het zien van de politie. Een groep van ongeveer man is vervolgens langs de kustlijn gaan lopen. Daar werd met vuurwerk en rookpotten gegooid. De politie rijdt met een strandjeep door deze groep heen om de groep uit elkaar te drijven. De agenten krijgen daarbij allerlei verwensingen naar hun hoofd geslingerd, vertelt de woordvoerder van de politie.

Op de Boulevard staan een aantal politiewagens. Volgens de jongeren raakt de groep na de ingreep met de strandjeep verdeeld in kleinere groepjes en gaan ze allen een andere kant op. ‘De politie is tevreden en verdwijnt grotendeels.’

Versterking
De jongeren besluiten een uur later weer bijeen te komen voor een biertje. Ze draaien wat muziek in het zonnetje. ‘Er wordt genoten van de laatste zonnestralen wanneer er op de hoek van de Boulevard een aantal nieuwsgierige handhavers en een enkele agent tevoorschijn komen om een kijkje te nemen’, beschrijft de groep de situatie. ‘De handhaving begint de groep vast te leggen op de mobiele telefoon en versterking is in grote getallen onderweg, zonder dat de groep hier enkel benul van heeft.’

Foto: Studio Stache

Aanhoudingen
Als de groep via de Boulevard naar huis wil, wordt er weer ingegrepen. De politie komt grootschalig op de jongeren af met paarden en politiewagens. Een deel van de groep zet het op een lopen. Een ander deel blijft naar eigen zeggen rustig lopen en moet zich legitimeren. ‘Op strand volgen een aantal achtervolgingen en de jongeren worden als wilde dieren opgejaagd’, beschrijft de groep. ‘Dit alles voor een biertje en groepsvorming in de buitenlucht? Ja.’

De woordvoerder van de politie laat weten dat er uiteindelijk twee personen zijn aangehouden voor ‘belediging en het niet voldoen aan bevel of vordering’.