Stichting Behoud Martitiem Verleden wil dat de Visserijschool op de Werelderfgoedlijst gezet wordt. Het Werelderfgoedcomité van Unesco bepaalt dit jaar of de Limes op die lijst komt, maar Stichting Behoud Maritiem Verleden vindt dat de Visserijschool ook bij die Limesomgeving hoort. ‘De Visserijschool heeft een belangrijke historische waarde voor de geschiedenis van het ontstaan en ontwikkeling van de gehele Limesomgeving en van Katwijk aan Zee in het bijzonder.’

Limes
De Limes is de oude staatsgrens van het Romeinse rijk en loopt in Nederland van Katwijk tot aan Xanten in Duitsland. De Limes staat al sinds 2011 op de voorlopige lijst van het UNESCO-werelderfgoed. Unesco vergadert dit jaar in de Chinese stad Fuzhou twee weken lang over bijna 50 nominaties voor de Werelderfgoedlijst. In die vergadering wordt besloten of de Limes en dus delen rondom het Romeinse fort (Castellum) in het centrum van Valkenburg en een Romeins dorp (Vicus) op De Woerd bij Valkenburg werelderfgoed zijn.

Historische waarde
Stichting Behoud Maritiem Verleden (SBMV) vindt dat de Visserijschool ook een onderdeel is van de Limes en dus bij die lijst hoort. ‘Het unieke en specialistische visserijonderwijs maakt dit schoolgebouw, gerealiseerd in de naoorlogse Wederopbouwperiode, architectonisch enig in zijn soort voor Europa in het algemeen en Nederland in hel bijzonder en hiermee onvervangbaar erfgoed voor de uiterste Limes in westelijke richting aan de Noordzeekustgemeente Katwijk’, schrijft de stichting in een brief aan Unesco. ‘De Visserijschool heeft een belangrijke historische waarde voor de geschiedenis van het ontstaan en ontwikkeling van de gehele Limesomgeving en van Katwijk aan Zee in het bijzonder.’

De Visserijschool zou volgens een SBMV kunnen dienen als informatiecentrum over de Limes en het bijbehorend gebied. De school is dan het startpunt voor de Limesroute en de bezoekers daarvan.

Naast de Visserijschool wil de stichting ook de Rooie buurt en de omringende netten- of wantreparatievelden toevoegen aan de lijst.

SBMV zet zich al jarenlang in voor het behoud van de Visserijschool. Het gebouw staat al jarenlang leeg, maar inmiddels ligt er een vergevorderd plan op tafel. De school werd vorig jaar door woningcorporatie Dunavie verkocht aan Ouwehand Bouw. Met de opbrengst van de verkoop laat de woningcorporatie 21 sociale huurwoningen bouwen in een appartementencomplex van drie lagen op het terrein rondom het monumentale pand. In de Visserijschool worden 11 koopwoningen gebouwd.