Schaatsen op schaatsbaan De Goerie in Katwijk wordt alleen mogelijk voor jongeren tot en met 17 jaar oud. De ijsbaan in Rijnsburg gaat ook vandaag open, maar is alleen toegankelijk voor leden. Ook gaan beide ijsclubs met tijdsblokken werken. Op de ijsbaan in Valkenburg werd woensdag al volop geschaatst, maar wel op eigen risico.

Na drie jaar ligt er eindelijk weer ijs op de ijsbanen in de gemeente Katwijk, maar het coronavirus maakt het de ijsclubs niet makkelijk. De verenigingen moeten aan strenge regels voldoen om open te mogen.

Katwijk
IJsclub Voorwaarts heeft besloten om ijsbaan De Goerie alleen te openen voor jongeren tot en met 17 jaar oud. ‘Voor hen is het regime wat soepeler. Zij hoeven bijvoorbeeld geen anderhalve meter afstand te houden’, legt de vereniging uit. De jongeren moeten verplicht een tijdsblok reserveren. Niet-leden moeten een kaartje betalen. Daarna kunnen ze anderhalf uur het ijs op. Kinderen tot en met 12 jaar mogen worden begeleid door één volwassene voor hulp bij het schaatsen aantrekken. Maar het is niet de bedoeling dat volwassenen het ijs op gaan.

Rijnsburg
In Rijnsburg mogen alleen leden van de Rijnsburgse IJsclub de ijsbaan op, maximaal 100 tegelijk. Leden moeten een kaartje kopen en een tijdsblok reserveren.

In Valkenburg werd er woensdag al volop gebruik gemaakt van de schaatsbaan (Foto: Katwijk Actueel)

Valkenburg
In tegenstelling tot Rijnsburg en Katwijk kan de ijsbaan in Valkenburg niet worden afgesloten. IJsclub ‘Nooitgedacht’ kan daar geen regels opstellen en handhaven. ‘Een coronaprotocol maken is in onze situatie al vrij lastig en om dat ook in de praktijk uit te voeren en te handhaven is onbegonnen werk met de kleine groep van mensen waarmee wij de ijsclub proberen te runnen’, schrijft de club op haar website. De ijsbaan is wel klaargestoomd voor gebruik. Het bestuur heeft besloten om iedereen de ijsbaan op eigen risico te laten gebruiken. De club wil wel proberen om de ijsbaan (indien mogelijk) te onderhouden.