IJsclub Nooitgedacht heeft op verzoek van de gemeente Katwijk de ijsbaan in Valkenburg afgebroken. Het was te druk op de ijsbaan.

De Valkenburgse ijsvereniging had voordat er ijs op de baan lag, al aangegeven dat het niet open kon volgens de veiligheidsvoorschriften voor het coronavirus. De ijsbaan in Valkenburg kan in tegenstelling tot Rijnsburg en Katwijk niet afgesloten worden. Het was daarom onmogelijk om regels te handhaven.

‘Wij van de ijsclub hebben de problemen wel zien aankomen, een te grote toeloop op de ijsbaan, op een te kleine ruimte’, schrijft de club in een reactie. ‘Vanaf het begin hebben wij het standpunt ingenomen dat wij dit niet zouden kunnen handhaven. We hebben de ijsbaan wel gelaten zoals die was zodat de mensen op eigen riscico en onder eigen verantwoordelijkheid op de baan zouden kunnen.’

De ijsbaan liep al snel vol met schaatsers die een plek zochten om veilig te kunnen schaatsen. Zelfs in de avond waren er schaatsers op de baan te vinden.

De gemeente heeft de club verzocht om de baan af te breken om te voorkomen dat de ijsbaan weer volloopt met publiek.

‘Het is ontzettend jammer, maar we moeten ons allemaal aan de maatregelen houden’, schrijft de gemeente Katwijk in een bericht. ‘Schaatsen kan dus alleen op de baan in Rijnsburg en Katwijk of op natuurijs. Doe wel voorzichtig, houd 1,5 meter afstand, zoek een veilige vijver of sloot en begin bij ijs op ondiep water.’