De politie heeft tijdens de jaarwisseling in Katwijk niemand aangehouden. Dat vertelde politiechef Peter Koot donderdagavond in de raadscommissie tijdens een terugblik op het afgelopen jaar. De politie had vooraf als strategie afgesproken om niet te snel in te grijpen met aanhoudingen. Toen de politie wel op aanhoudingen wilde overgaan, was dat niet meer mogelijk. 

De onrust in Katwijk begon op het Andreasplein, waar zwaar vuurwerk werd afgestoken en grote groepen bij elkaar kwamen.

De strategie werd overboord gegooid toen het uit de hand liep rondom het Hoornesplein en de kruising Hoorneslaan/Biltlaan. Hulpverleners werden met stenen en vuurwerk bekogeld. Na 00.00 uur was de inzet van de Mobiele Eenheid (ME) nodig.

De politie wilde op dat moment overgaan op aanhoudingen, maar onrust elders in de regio stak daar een stokje voor. De ME werd weggeroepen en vertrok uit Katwijk. ‘Was dat niet nodig geweest, dan hadden er meerdere aanhoudingen geweest’, vertelt Koot aan de gemeenteraad.

De politie had vooraf signalen gekregen, dat er onrust kon ontstaan in de Hoornes. De eenheid was volgens de politiechef ook goed voorbereid op problemen.