Het is Dunea niet ontgaan dat schaatsliefhebbers de meertjes in duin hebben ontdekt. Het waterwinningbedrijf is er niet blij mee. Schaatsen (en zwemmen) in het duinwater is officieel niet toegestaan. Dunea is niet alleen bang voor vervuiling van het drinkwater, maar ook de veiligheid van alle mensen baart het bedrijf zorgen. 

De eerste schaatsers werden donderdagochtend op het ijs gespot. Later die dag volgden er nog veel meer.

Foto: Studio Stache

Drinkwater
Het is verboden om in duin op de meren te schaatsen. Er mag ook niet in gezwommen worden, omdat het water wordt gebruikt voor drinkwater. ‘Zak je door het ijs, dan besmet  je het drinkwater’, vertelt een woordvoerder van Dunea.

Verraderlijk
Veel meertjes lijken dichtgevroren, maar volgens Dunea is het ijs hartstikke verraderlijk. ‘Het ijs lijkt heel mooi, maar onder het ijs is het heel erg onveilig’, legt Dunea uit. ‘Voor de productie van drinkwater onttrekken wij water uit deze plassen om het op de productielocatie verder te zuiveren. Hierdoor varieert het peil van het water. Ook nu onder het ijs. Er ontstaat een verraderlijke luchtlaag die het ijs zwak maakt. Daarnaast wordt voorgezuiverd rivierwater aan het water toegevoegd. Ook dit zorgt voor stroming onder het ijs.’

Dunea is van plan om waarschuwingsborden te plaatsen in duin. Ook wil het drinkwaterbedrijf samen met de politie en BOA’s van de gemeente Katwijk extra surveilleren in duin.

‘Schaatsen in duin is echt niet de bedoeling. Het kan echt niet.’