In Katwijk zijn acht hotspots waar jongeren overlast veroorzaken. De politie krijgt de meeste meldingen binnen over het Andreasplein in het centrum van Katwijk aan Zee en het Johan Cruyff Court aan de Zonnebloemstraat in de Molenwijk. Tijdens de raadscommissie werd geopperd om gelegaliseerde hangplekken voor de jeugd te creëren, maar dat ziet burgemeester Cornelis Visser niet zitten.

De overlast van jeugd is sterk gestegen het afgelopen jaar. Vorig jaar kwamen er bijna 500 klachten binnen. In 2019 waren dat er nog geen 300.

Overzicht met de 8 hotspots waar veel jeugdoverlast was in 2020.

De jeugdoverlast werd donderdagavond op het gemeentehuis tijdens een raadscommissie met de gemeenteraad en politie besproken. Volgens politiechef Peter Koot is de stijging ook in Leiden en bij andere gemeenten in de Bollenstreek te zien. De overlast wordt vooral gelinkt aan de coronacrisis. Jongeren vervelen zich.

De burgemeester begrijpt de onrust bij jongeren en hoopt dat daar snel verandering in komt door bijvoorbeeld het heropenen van de middelbare scholen. De gemeente bekijkt met jongerenwerkers wat er nog mogelijk is voor de jeugd, maar dat is op dit moment vanwege de coronamaatregelen niet veel. Visser wil als er versoepelingen komen, een inhaalslag maken. Daarvoor komen ook subsidies beschikbaar vanuit het Rijk.

Hangplekken
Raadslid Geert Diemer van GemeenteBelangen vroeg de burgemeester om eens te kijken naar het creëren van gelegaliseerde hangplekken. Bij Visser schoot al snel de moeilijke terugkeer van de speeltuin in de Zanderij door het hoofd. De gemeente wilde in de Duinvallei een grote speeltuin plaatsen, maar dat plan stuitte op verzet van bewoners. De omwonenden waren bang voor (geluids)overlast. Een gelegaliseerde hangplek voor jongeren zou misschien nog wel op meer verzet kunnen rekenen. De burgemeester wil daar voorzichtig mee zijn. Visser: ‘Ik weet dat heel veel mensen daar niet op zitten te wachten. Katwijk is dichtbevolkt en er is weinig ruimte’.

De burgemeester benadrukt dat als jongeren geen overlast veroorzaken, ze niet weggestuurd worden door de politie of de gemeente.