De jaarwisseling in Katwijk is onrustig verlopen. Uit een verslag van de Veiligheidsregio Hollands Midden blijkt dat in deze gemeente hulpverleners zijn bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen. De politie moest meerdere keren hard optreden. 

De politie heeft bij 29 incidenten opgetreden. Tijdens de vorige jaarwisseling waren dat er nog 3.

De onrust begon al vroeg op de avond op het Andreasplein. Op het plein werd zwaar vuurwerk afgestoken. Grote groepen kwamen bij elkaar en zorgden voor overlast.

Na 00.00 uur was er veel politie-inzet nodig in de Hoornes, waar ook de ME is ingezet.

Foto: Studio Stache

Al snel verschenen er filmpjes van de incidenten op social media, die ook in landelijke media zijn opgepakt.

Het aantal incidenten tijdens de jaarwisseling lag in Katwijk veel hoger dan in andere gemeenten in deze regio. Nergens anders anders in de regio moest de politie zo vaak in actie komen.

In buurgemeenten Leiden waren er bijvoorbeeld 21 jaarwisseling gerelateerde incidenten en in Noordwijk maar 3.

Brandweer
De brandweer had het in Katwijk dit jaar rustiger. In totaal waren er 6 meldingen voor (meestal) container- en kleine (afval)branden.

Ziekenhuizen
Ook de ziekenhuizen in deze regio (LUMC, Groene Hart en Alrijne) kijken tevreden terug. Hier zijn tijdens de jaarwisseling geen slachtoffers voor letsel als gevolg van vuurwerk in behandeling hebben genomen. Vorig jaar zijn er in totaal 17 slachtoffers van vuurwerk in behandeling genomen. Wel zijn 2 slachtoffers met brandwonden en 2 personen na een vechtpartij behandeld. Het aantal slachtoffers van dronkenschap was in totaal 7. Vanwege valpartijen met de fiets en andere wonden en fracturen zijn 9 personen op de spoedeisende hulp behandeld.