Bewoners zijn de overlast op het Andreasplein spuugzat. Jongeren zorgen voor overlast tot diep in de nacht. ‘Ordeverstoring in de vorm van gettoblasters, scooters, schreeuwen, vernieling, verplaatsen van (straat)meubilair, pissen tegen gevels, intimidatie, bedreiging, zwaar vuurwerk, etc.’, schrijven de bewoners gezamenlijk in een brief aan de gemeente. De buurt vraagt om een gebiedsverbod in de avond en cameratoezicht.

Op het plein verzamelen zich ’s avonds tientallen jongeren. De bewoners aan het Andreasplein en de Princestraat, Zuidstraat, Boulevard worden er gek van. Het Andreasplein staat bekend als hangplek voor jongeren, maar volgens de bewoners is de overlast sinds begin dit jaar drastisch verergerd.

De overlast is ook bij de politie bekend. Wijkagent Hendrik van Rijn brengt regelmatig een bezoek aan het centrum om de jongeren op de overlast aan te spreken. De wijkagent  verbaasd zich niet alleen over het gedrag van de jongeren, maar ook over de ouders die zich weinig lijken te bekommeren over het gedrag van hun kinderen.

‘Ouders bellen levert vaak alleen maar onbegrip op want ja, corona en ze kunnen al niks’, schrijft Van Rijn op zijn social media. ‘Dat ze de bewoners in het centrum tot wanhoop drijven doet er dan blijkbaar niet toe.’

Politiechef Peter Koot laat weten dat er de laatste tijd extra politie-inzet is geweest op het Andreasplein. Er zijn boetes uitgedeeld, er is vuurwerk in beslag genomen en burgemeester Cornelis Visser heeft een brief verstuurd naar de ouders van de jongeren.

De bewoners zien maar één uitweg. ‘In gesprekken tussen gedupeerde bewoners, politie en handhaving komt telkens naar voren dat de enige oplossing schuilt in een locatieverbod voor de avond en cameratoezicht voor dit uit de hand lopende probleem.’

De politie vraagt al twee jaar om extra cameratoezicht in het centrum en specifiek op het Andreasplein, om overlast en vandalisme beter aan te pakken.

Politie pleit voor meer cameratoezicht in Princestraat en Andreasplein

Koot zou het nog steeds ‘mooi vinden’ als die cameratoezicht een mogelijkheid wordt.

Burgemeester Cornelis Visser houdt de boot af. Vorig jaar gaf de burgemeester aan cameratoezicht als laatste redmiddel te zien. Nu ziet hij de overlast als een ‘coronagerelateerd probleem’. De overlast zou dan van tijdelijke aard zijn. Daarnaast laat hij weten dat cameratoezicht een forse investering vergt.