Nieuwe fietstunnel onder Zeeweg geopend

De gelijkvloerse fiets- en voetgangersoversteek met verkeerslichten bij het Waterloopje is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een tunnel. Wethouder Rien Nagtegaal is de eerste Katwijker die gebruik mocht maken van de nieuwe fietstunnel onder de Zeeweg. Het fietstunneltje is sinds woensdag officieel geopend.

De wethouder werd tijdens de opening ‘digitaal’ bijgestaan door gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland. Volgens de wethouder is de tunnel de nieuwe veilige oversteek voor langzaam verkeer bij de Zeeweg-Oost tussen de wijken Koestal en Cleijn Duin, waarin onder andere twee basisscholen liggen. Ook zorgt de tunnel voor een betere doorstroming van het verkeer.

Nagtegaal: ‘Het bouwterrein van de afgelopen maanden wordt nu weer een mooi stukje Katwijk. De tunnel is een veel veiligere oversteek op deze plek voor fietsers en voetgangers, die vaak kwetsbare verkeersdeelnemers zijn. De doorstroming en de veiligheid worden hier voor alle verkeersdeelnemers nu een stuk beter’.

R-net
Ook de Provincie Zuid-Holland, die de tunnel heeft gefinancierd, is blij met de aanleg van de tunnel. Het Waterloopje is één van de vele aanpassingen in de infrastructuur, die gemaakt wordt voor de komst van R-net. Vermeulen: ‘Ik ben er trots op dat we met R-net een impuls kunnen geven aan de bereikbaarheid van Katwijk en de regio. Deze R-net buslijn is een belangrijke verbinding in het randstad brede R-net. Straks kunnen ook bewoners uit de nieuw te bouwen woonwijk op het voormalig vliegveld Valkenburg gebruik maken van een snelle, betrouwbare en frequente buslijn.’ De dienstregeling van R-net start in het tweede kwartaal volgend jaar, wanneer ook de Koningin Julianabrug weer open gaat.

Afronding
Met de oplevering van de tunnel is het werk van aannemer Strukton nog niet helemaal klaar. Begin volgend jaar wordt de ventweg langs de Zeeweg-Oost opnieuw bestraat. Ook wordt de parkachtige groene inrichting van het gebied nog afgemaakt. In het voorjaar worden de struiken geplant en de bloemrijke bermen ingezaaid. De nieuwe bomen zijn inmiddels geplant.