De winkeliers in het centrum van Katwijk aan Zee zagen de bui zondagavond al hangen. Sommigen openden extra vroeg, maar ze ontkwamen niet aan de topdrukte. Voor de winkels staan rijen mensen die nog snel hun slag proberen te slaan, voordat de winkels tot tenminste 19 januari dichtblijven. Voor de ondernemers is de sluiting een harde klap. ‘Dit is rampzalig.’

Voor de Douglas in de Voorstraat staan mensen (op afstand) in een rij te wachten voordat ze de winkel in mogen. Bij de kassa werken de medewerkers hard om kadootjes in te pakken en eigenaar Peter Parlevliet vliegt door de winkel om alles aan te vullen. ‘Het is een gekkenhuis’, weet hij nog snel tussen alle drukte te vertellen. ‘We zijn heel dankbaar dat er nog zoveel klanten naar de winkel komen vandaag. Maar het is verschrikkelijk dat we dicht moeten. Dit is de drukste periode van het jaar voor ons. Nu begrijp ik hoe de horeca zich voelt.’ De eigenaar van de parfumeriezaak hoopt dat de overheid nog ‘een pick-up mogelijkheid’ toestaat bij zijn winkel, zodat mensen wel nog hun producten kunnen afhalen. Hij was extra vroeg open vandaag en blijft ook (tot 20.00 uur) langer open.

Intens
Ook juwelier Parlevliet aan de Badstraat opende extra vroeg de deuren. Mensen staan buiten te trappelen om naar binnen te mogen. Ze moeten even geduld hebben, want het maximale aantal in de winkel is al bereikt. Merijn van der Velden noemt de dag in zijn winkel ‘intens’. Hij had niet verwacht dat dit de laatste dag zou zijn, voordat de winkels moeten sluiten. ‘Ik had gedacht we nog wel een paar dagen zouden hebben. Nu is er echt een ‘run’ ontstaan. De juwelier vergelijkt deze maandag met een ‘normale kerstdrukte’.

Juwlier Merijn van der Velden baalt van de aangekondigde lockdown

Sigaretten en oudejaarsloten
Bij Het Valutahuis aan de Voorstraat is er een run op sigaretten sloffen en oudejaarsloten. De medewerkers kunnen heel even ademhalen, voordat er weer een rij staat. ‘Sinds de berichten op de NOS is het hier druk geweest’, vertelt eigenaresse Isabelle Hagerop van Eijs. Ze zag de sluiting voor niet-essentiële winkels wel aankomen, maar deze drukte in haar winkel komt toch als een verrassing. Het Valutahuis weet nog niet of ze moet sluiten. ‘We zijn een twijfelgeval. Ik weet niet of de overheid ons ziet als essentiële winkel.’

Voor Het Valutahuis is het nog even afwachten of zij ook dicht moeten

Vlammen
Achter de balie van ROEST Conceptstore vliegt het cadeaupapier erdoorheen. Rosanne Wassenaar zag de bui zondagavond al hangen. ‘Maar daarvoor hadden we het niet verwacht’, vertelt de mede-eigenaresse. Alle bestellingen voor Kerst zijn binnen, de winkel is goedgevuld en klaar voor de feestdagen. Wassenaar: ‘Hier leef je het hele jaar naartoe. We willen gewoon vlammen, maar nu moeten we dicht. Dit is rampzalig. Het is ook zo lang. Het voelt echt als…’. Ze is even stil. ‘Ik kan hier eigenlijk geen woord voor verzinnen.’

Bij ROEST Conceptstore worden snel nog cadeautjes ingeslagen voor Kerst

Een aantal winkels blijft vanavond tot 20.00 uur open

Vanavond is er een persconferentie waarin een nieuwe lockdown wordt aangekondigd. Een aantal maatregelen zijn al uitgelekt en vind je hier.