Katwijkse horecaondernemers roepen de Katwijkers op om de petitie van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) te tekenen. Met de landelijke campagne ‘BlackMonday’ wil KHN de overheid duidelijk maken dat zij aanvullende steun en perspectief moet bieden. Henny Schaap (Het Strand): ‘Elke dag kost geld. Mijn reserves die ik in 25 jaar opgebouwd heb beginnen op te raken.’

In de petitie vraagt de horeca om duidelijkheid en extra financiële steun. Zij vragen de overheid om een concrete dag aan te wijzen waarop de horeca de deuren weer mag openen. Ook willen ze duidelijkheid over de mogelijkheden voor hun bedrijf in de toekomst. ‘De rek is er bij vele bedrijven uit; het spaarvarken is leeg en de branche staat op omvallen. We hebben de afgelopen maanden keihard gelobbyd in Den Haag om dit door te laten dringen, maar daadkracht vanuit het Kabinet ontbreekt’, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

De petitie wordt door Katwijkse horecaondernemers op social media gedeeld. ‘Dat wij als enige dicht moeten is niet te begrijpen. Ik loop in de winkelstraat en iedereen houdt zich aan de regels’, zegt Stefan van der As. De eigenaar van strandpaviljoen Surf en Beach geeft aan dat er goed op de regels werd gelet in zijn paviljoen. ‘Bij ons kon niemand zomaar gaan zitten, dit werd goed geregeld. Wat mij betreft kunnen we vandaag nog open.’

Horecaondernemer Henny Schaap, eigenaar van strandpaviljoens Het Strand en Zomers, zegt dat het steeds zwaarder wordt. ‘Elke dag kost geld. Mijn reserves die ik in 25 jaar opgebouwd heb beginnen op te raken.’ Schaap noemt de steun van de gemeente ‘steun van niks’. ‘Winterterrassen worden toegestaan, maar ik mag niet open.’

Ook Corine Pronk-Schipper, eigenaar van restaurant Friends, heeft de petitie getekend. ‘Ik heb het wel getekend, maar ik denk niet dat het helpt.’ Ze noemt de steun van de overheid en de gemeente ‘verre van voldoende’. ‘Ik hoop dat wij half januari weer open mogen en daarna nooit meer dicht.’

De petitie is gelanceerd op 3 december en is ruim 75.000 keer ingevuld.