Horecazaken mogen deze winter hun terras openstellen. De gemeente hoopt dat deze eenmalige toestemming de ondernemers een (financieel) steuntje in de rug geeft. Daarnaast gunt de gemeente de inwoners iets extra’s. Een winterterras is een ‘relatief veilige omgeving’ om elkaar te ontmoeten. De horeca is op dit moment wel gesloten, vanwege de coronamaatregelen. 

Ook de detailhandel moet profiteren van de openstelling van de terrassen. De terrassen lokken mensen naar winkels in de buurt van de horecagelegenheden, meent de gemeente.

Terrassen zijn normaal alleen toegestaan tussen 1 april en 30 september (met uitzondering van de terrassen waarvan is aangegeven dat hiervoor jaarrond exploitatie geldt).

De horecazaken zijn op dit moment gesloten vanwege de coronamaatregelen. Horeca mag alleen bezorgen en/of afhalen. De gemeente wil met deze verruiming hulp bieden aan de horeca, wanneer zij weer open mogen. ‘Door deze maatregel hopen we het aantal faillissementen te beperken en daarmee ook werkgelegenheid te behouden’, schrijft de gemeente Katwijk in een voorstel.

Ondernemers die een winterterras willen plaatsen, moeten dit wel melden bij de gemeente.