De Binnensluis en de Westerbaan blijven tot maart in twee richtingen geopend. Het eenrichtingsverkeer op die wegen werd onlangs opgeheven op aandringen van inwoners en de gemeenteraad. De heropening was in eerste instantie een proef van twee weken, maar het college van burgemeester en wethouders wil de pilot nu verlengen tot maart.

De pilot startte op 21 november en is zonder problemen verlopen. Ook met het oog op de verscherpte coronamaatregelen ziet het college nu geen aanleiding om nu af te stappen van het tweerichtingsverkeer.

Wethouder Rien Nagtegaal was niet blij met de proef.

Openen Binnensluis heeft grote gevolgen: ‘Hef dan het hele eenrichtingsverkeer op’

De gemeente zou na twee weken de proef evalueren, maar dat is lastig laat het college weten. Het verkeer op de Binnensluis, Westerbaan en de Hoorneslaan-West nam na de eerste proefweek ‘aanzienlijk’ toe. Het leverde echter geen gevaarlijke situaties op. ‘Omdat uit de continue monitoring blijkt dat het verkeer op vooral de Binnensluis en de Hoorneslaan-West nog steeds toeneemt, is er op dit moment nog geen sprake van een stabiel verkeersbeeld, wat een goede evaluatie nog niet mogelijk maakt’, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. ‘Met de kerstvakantie in aantocht en de verscherpte corona-maatregelen is er echter geen aanleiding nu af te stappen van het tweerichtingsverkeer.’

De gemeente blijft de verkeerssituatie monitoren. In maart wordt duidelijk of het eenrichtingsverkeer op de Binnensluis en Westerbaan definitief wordt opgeheven.

De gemeente verwacht dat de Koningin Julianabrug eind april weer open gaat. Dan verdwijnen alle omleidingen in Katwijk.