Stichting Katwijk Hartveilig heeft zaterdagochtend samen met buurtbewoners van de Castor in Rijnsoever en wethouder Corien van Starkenburg de 100e AED in Katwijk opgehangen. Volgens de stichting is het ‘uniek’ dat er zoveel openbare AED’s in een gemeente hangen. ‘En dat is geen overbodige luxe’, vertelt voorzitter Henk van Elten. Ook deze week werd er weer gebruik gemaakt van de AED’s.

Katwijk werd vorig jaar al ‘Hartveilig’ verklaard. Voor iedereen in deze gemeente is een AED binnen zes minuten (750 meter) binnen handbereik. Die zes minuten zijn erg belangrijk. De snelheid van een reanimatie bij een hartstilstand vergroot de overlevingskans aanzienlijk.

Volgens Van Elten zijn er dit jaar al 21 burgerhulpverleners in actie gekomen. Deze burgers worden via het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu bij een hartstilstand in de buurt opgeroepen.

Henk van Elten is trots op de snelheid en de inzet van alle vrijwilligers die samen aan een hartveilig Katwijk werken

Wethouder Van Starkenburg is blij met de samenwerking tussen bewoners, stichting Katwijk Hartveilig en woningcorporatie Dunavie. Samen hebben zij het voor elkaar gekregen om alweer de 100e AED aan te schaffen.

Het groot aantal aanwezige AED’s in deze gemeente is ‘uniek’, vertelt Peter Walen van Katwijk Hartveilig. ‘Dat komt echt door de saamhorigheid hier. Buurtbewoners willen dit graag en pakken dit heel snel met elkaar op.’

Buurtbewoners bekijken de 100e openbare AED van Katwijk

De stichting is nog niet klaar met het zogenoemde reanimatienetwerk in Katwijk. Walen: ‘We willen uiteindelijk overal een AED binnen 500 meter afstand. We zijn al goed op weg, maar soms zit er een lastige weg tussen. Een druk verkeerspunt oversteken kost toch weer tijd’.

De voorzitter droomt al over een drone die vanuit het LUMC met 100 kilometer per uur komt aangevlogen. Zover is het nog niet. Van Elten: ‘Maar we houden jullie op de hoogte’.