Het was de bedoeling dat de Katwijkse Marjolijn Vreeburg afgelopen juni samen met haar zieke peettante Geneviève aan de start van Alpe d’HuZes had gestaan. Maar zoals zoveel andere evenementen is ook Alpe d’HuZes 2020 niet doorgegaan. Nu maakt ze kerstkaarten om toch nog geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. ‘Ik kan en wil haar nog lang niet missen.’

Alpe d’HuZes is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij deelnemers fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer op één dag de legendarische Franse berg Alpe d’Huez beklimmen. Dit met als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Marjolijn heeft nu haar vizier gezet om met BIG Challenge deel te nemen aan de volgende editie van Alpe d’HuZes.

Als geen ander weet Marjolijn wat voor pijn en verdriet kanker in iemands leven teweeg brengt. ‘Mijn peettante heeft galwegkanker. Kort geleden heeft ze gehoord dat er uitzaaiingen zijn op het buikvlies. Er is geen behandeling meer voor haar mogelijk. De gedachte dat haar man en haar kinderen afscheid van haar moeten gaan nemen, maakt mij intens verdrietig. Ook zelf kan en wil ik haar nog lang niet missen.’

Iedere dag een lievelingsdag
In het begin van haar ziekteproces viel het oog van de tante van Marjolijn op de volgende tekst:

“Welke dag is het vandaag”, vroeg Poeh.

“Het is vandaag”, piepte Knorretje.

“Mijn lievelingsdag”, zei Poeh.

Een plaatje met die dialoog hing al jaren op haar prikbord in de keuken. Dagelijks was ze er langs gerend. Nu pas zag ze wat er stond en waren het die woorden die haar kracht gaven. ‘Mijn peettante werd er enorm vastberaden van. Ze nam zich voor elke dag een lievelingsdag te laten zijn, hoe vaak ze ook in het ziekenhuis lag en hoe het ook af zou lopen. Het is haar ook gelukt! Dat vind ik zo krachtig. Ondanks al het verdriet en de onzekerheid heeft zij geen enkele dag gehad die alleen maar donker was. Altijd was er wel een lichtpuntje, viel er wat te lachen of gebeurde iets moois. Daarmee is ze een enorme inspiratiebron voor mij.’

Kerstkaarten voor KWF
Deze levenshouding inspireerde Marjolijn tot het ontwerpen van kerstkaarten voor KWF Kankerbestrijding. ‘Ik wens je een nieuw jaar vol met lievelingsdagen’, prijkt onder een kerstafbeelding op de voorkant van de kaart.

Een set kaarten kost 10 euro. De set bestaat uit 8 kerstkaarten met ieder verschillende afbeeldingen, een blanco achterkant en 8 enveloppen. De kaarten zijn gesponsord door Since89 uit Katwijk. Hierdoor gaat de opbrengst van de kerstkaarten volledig naar Alpe d’HuZes en daarmee naar KWF Kankerbestrijding.

Wilt u uw familie en vrienden een fijne kerst en gelukkig nieuwjaar wensen en tegelijk KWF Kankerbestrijding steunen? Stuur dan een mail naar Marjolijn Vreeburg (marjolijn_vreeburg@outlook.com). Bestellingen in de regio (Duin- en Bollenstreek) bezorgt Marjolijn gratis. Tevens zijn de kerstkaarten verkrijgbaar bij ROEST conceptstore, Huidinstituut Rosalie, en Knipboetiek van Zuilen (Katwijk).

‘Het lijkt mij een mooi idee dat we juist dit jaar onze naasten een lieve boodschap sturen, waarmee tegelijkertijd het goede doel gesteund wordt. In deze coronatijd waarin eenzaamheid vaker een rol speelt, is het belangrijk dat we aan elkaar denken. En in het onderzoek naar kanker telt iedere euro waardoor bestellingen dan ook meer dan welkom zijn.’