De verbouwing van het gemeentehuis loopt vertraging op door het coronavirus en noodzakelijk aanvullende werkzaamheden. Daarnaast blijkt er ook ruim 600.000 euro meer geld nodig dan begroot. 

De gemeente Katwijk is voor de zomer gestart met de sloopwerkzaamheden van het gemeentehuis aan de Koningin Julianalaan. Het pand wordt verbouwd om alle ambtenaren onder één dak te krijgen en geld te besparen. Een deel van de ambtenaren werkt op het Heerenhuys aan de Overrijn, maar dat pand is verkocht. Het vernieuwde gemeentehuis zou eind dit jaar worden opgeleverd.

Volgens de gemeente Katwijk zijn de werkzaamheden ‘soepel verlopen’. Aangescherpte Covid-19 richtlijnen en noodzakelijke aanpassingen in het ontwerp gooien echter roet in het eten. Het coronavirus vertraagt de levering van materialen en er kan met minder mensen tegelijk worden gewerkt. Daarnaast moet het luchtbehandelingssysteem eerder dan voorzien, vervangen worden om te voldoen aan de RIVM richtlijnen voor de benodigde ventilatie bij de publieksbalies en bij de overige werkplekken. Hier wordt direct een warmtepomp aan gekoppeld, zodat er straks meer warmte teruggewonnen wordt uit de retourlucht.

Volgens de gemeente kunnen de investeringen van het luchtbehandelingssysteem in combinatie met de warmtepomp binnen de bestaande begroting worden gedekt.

Maar tijdens de sloopwerkzaamheden kwam er nog een gebrek aan het licht. De brandwerende voorzieningen in het pand voldoen niet meer aan de actuele voorschriften. De reparatie zorgt voor onverwachte extra kosten. Daarnaast heeft ‘de complexiteit van het project’ ertoe geleid dat er meer advies- en managementkosten zijn gemaakt.

In totaal is er 607.000 euro extra nodig voor het nieuwe gemeentehuis. De gemeente haalt dat geld uit een besparing op het investeringsbudget van de lunchroom.

Vorig jaar was er ook al meer geld nodig voor de verbouwing van het gemeentehuis.

Kosten van verbouwing gemeentehuis ‘spectaculair hoger’

De opleverdatum van het gemeentehuis wordt nu verplaatst naar 5 april 2021.