Veilig Verkeer Nederland Katwijk (VVN Katwijk) staat achter de proef die een groot aantal partijen in Katwijk wil uitvoeren op de Binnensluis. De gemeenteraad besprak afgelopen donderdag een motie van de SGP om de Binnensluis voor twee weken volledig open te gooien. VVN Katwijk heeft vertrouwen dat dit niet ten koste gaat van de verkeersveiligheid.

VVN Katwijk heeft de situatie met een externe deskundige beoordeeld.

‘Er kan in de spits tijdelijk enige verkeersopstopping optreden, maar die is van beperkte duur en levert geen gevaar op’, laat VVN Katwijk weten. ‘Ook op de Hoorneslaan is het merkbaar extra druk, maar niet gevaarlijker. Het is bovendien een tijdelijke situatie, enkel zolang de Koningin Julianabrug is afgesloten. Vandaar dat een proefopenstelling van de Binnensluis gerechtvaardigd is.’

De gemeente Katwijk heeft na een verkeersevaluatie al besloten om te versoepelen. De slagboom op de Binnensluis gaat nu open tussen 19.00 en 04.00 uur en op zondag de hele dag.

Dat vindt een meerderheid van de gemeenteraad nog niet genoeg. Het voorstel om de Binnensluis als proef twee weken in allebei de richtingen te openen, werd door de wethouder niet met open armen ontvangen. Wethouder Rien Nagtegaal vreest voor de verkeersveiligheid.

Openen Binnensluis heeft grote gevolgen: ‘Hef dan het hele eenrichtingsverkeer op’

De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over de proef en openstelling.