De gemeente Katwijk wil vanaf volgend jaar de huurprijs van de ondergrond van de strandhuisjes verhogen. Het huidige tarief van de pachtprijs wordt stapsgewijs verdrievoudigd. De strandeigenaren zijn niet blij met de verhoging.

De pachtverhoging is onderdeel van de bezuinigingen van de gemeente. De huidige pachtprijs kost de verhuurders 1.250 euro per huisje per jaar. Het tarief wordt stapsgewijs drie keer verhoogd naar 3.750 euro per huisje per jaar. Dit levert de gemeente Katwijk voor de ongeveer 100 huisjes zo’n 250.000 euro extra op.

Het laatste wat je nog verdient, wordt afgeroomd

De strandtenteigenaren balen flink van de verhoging. ‘Naast het feit dat dat wij maanden gesloten zijn geweest, wordt de huur ook nog verhoogd’, vertelt Dirk Schipper. De eigenaar van strandpaviljoen Zand vindt dat het lijkt alsof de strandeigenaren de begroting moeten dichten. Schipper: ‘Het laatste wat je nog verdient, wordt afgeroomd’.

Stefan van der As, eigenaar van Surf en Beach, noemt de verhoging ‘buiten proportioneel en niet te doen’.

Ook Henny Schaap van Het Strand en Zomers vindt dat de strandtenten worden gebruikt als melkkoe om de begroting te dichten. De ondernemer geeft daarnaast aan dat de horeca het op dit moment al zwaar te voorduren heeft. De timing van de gemeente is dan ook discutabel te noemen.

De gemeente lijkt geen voelsprieten in de maatschappij te hebben

De ondernemers geven aan dat zij het lastig vinden om een ander voorstel te bedenken. ‘De verhoging van de huurprijs komt bovenop de verhoging van de parkeerkosten en toeristenbelasting. De gemeente lijkt geen voelsprieten in de maatschappij te hebben’, zegt Schipper. ‘Misschien kunnen zij korting voor 2020 verstrekken of in ieder geval een inflatiecorrectie toepassen.’

De gemeenteraad geeft donderdag 26 november een oordeel over de bezuinigingsmaatregelen.