De afgelopen weken hebben zo’n 5.000 inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg gestemd op hun favoriete clubs en verenigingen. Via Rabo ClubSupport zijn er 81 bestedingsdoelen opgegeven door lokale verenigingen voor ondersteuning. De Rabobank-leden hebben vervolgens gestemd op welke doelen daadwerkelijk ondersteund moeten worden met kennis, netwerk en financiële middelen. 

Tijdens de lockdown tussen maart en juli van dit jaar viel het verenigingsleven voor een groot deel stil. Competities werden opgeschort, optredens gecanceld en bijeenkomsten afgelast. Uit een recent Rabobank-onderzoek blijkt dat het Nederlandse verenigingsleven bijdraagt aan ons sociale welzijn, maar dat dit wel onder druk staat door corona. Zeker nu de maatregelen nog meer zijn aangescherpt komt de ondersteuning voor deze verenigingen als geroepen.

‘Om ons unieke verenigingsleven in stand te houden, konden verenigingen de afgelopen maanden bestedingsdoelen voor hun club of vereniging opgeven om ondersteund te worden door de Rabobank op het gebied van kennis, netwerk en financiën’, legt de Rabobank uit. ‘Vervolgens stemden Rabobank-leden op welke doelen daadwerkelijk ondersteuning moeten krijgen.’

Betrokken verenigingslid zorgt voor betrokken buurt
Uit het onderzoek blijkt ook dat de betrokkenheid bij een club of vereniging positief samenhangt met het welzijn van de leden. Verenigingsleden en andere betrokkenen zijn meer tevreden over hun sociale leven en voelen zich meer verbonden met hun leefomgeving dan personen die niet actief betrokken zijn.

‘De resultaten van het onderzoek laten zien dat het juist in deze periode ontzettend belangrijk is dat we onze lokale clubs en verenigingen blijven steunen’, vertelt Erik Versnel, directievoorzitter van Rabobank Leiden-Katwijk. ‘De club of vereniging blijkt een belangrijke plek in te nemen in ons sociale leven. Daarnaast zien we dat velen het financieel zwaar hebben. Daarom blijven wij ons vanuit Rabo ClubSupport inzetten voor het rijke verenigingsleven in Nederland. De enorme hoeveelheid aanmeldingen en stemmen wijst op een grote betrokkenheid van de inwoners van regio Leiden-Katwijk. Onze clubs en verenigingen hebben ons dit jaar meer nodig dan ooit tevoren. Ik vind het ontzettend mooi om te zien dat wij als Rabobank samen met alle leden hen met onze kennis, ons netwerk en financiële middelen kunnen ondersteunen.’

Uitslag gedeeld tijdens live uitzending RTV Katwijk
Deze week is de uitslag van Rabo ClubSupport tijdens een live uitzending op RTV Katwijk bekendgemaakt en werden 81 verenigingen uit de gemeente Katwijk verrast met een bijdrage van de bank. De uitzending en een overzicht van de winnaars is hieronder terug te kijken.