DSV|Verzorgd Leven wil dit jaar nog vastgoed verkopen. De Katwijkse zorgorganisatie heeft de gemeente Katwijk gevraagd om mee te werken aan een versnelde besluitvorming over de verkoop van vastgoed.

Bijna een jaar geleden werd bekend dat DSV grote financiële problemen heeft. Het lukte de zorgorganisatie niet meer om alles te betalen, waardoor de gemeente Katwijk (door een garantstelling) financieel te hulp schoot.

DSV|Verzorgd Leven in financiële problemen

Sindsdien werkte de organisatie aan een oplossing. Een optie zou zijn om vastgoed te verkopen. Interim-directeur Hennie Kenkhuis vertelde begin dit jaar dat veel geld van DSV in stenen zit. ‘Al het vastgoed, onze mooie accomodaties, zijn eigendom van DSV. In die zin wordt wel eens gezegd: DSV is steenrijk maar straatarm. Steenrijk kun je dan letterlijk nemen’, vertelde hij toen.

‘Zorgorganisatie DSV steenrijk en straatarm’

DSV wil dit kalenderjaar nog vastgoed in de verkoop gooien, omdat de regels omtrent de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 worden aangepast. De belasting stijgt van 2 naar 8 procent. De opbrengst van een eventuele verkoop zou daardoor minder opleveren.

De gemeenteraad wordt op donderdag 19 november geïnformeerd over de mogelijke verkoop van onderdelen van het vastgoed van DSV. Medewerking vanuit de gemeente is noodzakelijk, omdat het vastgoed het onderpand is voor de garantiestelling vanuit de gemeente.

DSV heeft vier woonzorgcentra in Katwijk: De Duinrand, Parledam, Vliestede (Rijnsburg) en Salem. Die laatste staat op dit moment leeg, omdat het gesloopt wordt voor nieuwbouw. Daarnaast is er nog de locatie Rustoord in Lisse.

Het college van burgemeester en wethouders heeft al laten weten dat zij positief staat tegenover eventuele verkoop. ‘Maar alleen met een degelijke onderbouwing door DSV en zorgvuldige besluitvorming door het college en uw raad’, schrijft het college. ‘Leidend in die zorgvuldige besluitvorming is voor ons een goede balans tussen de belangen van onze inwoners die gebruik maken van zorg van DSV, het (financiële) belang van de gemeente Katwijk en een duurzaam financieel gezonde toekomst voor DSV.’

Welk vastgoed DSV wil verkopen wil directeur-bestuurder Jan de Vries nog niet vertellen. De Vries: ‘Het is de bedoeling om met de gemeenteraad op 17 november te spreken over de lange termijn horizon van DSV. Daarvoor worden nu stukken klaargemaakt. Wij verwachten dat daar afhankelijk van de besluitvorming in het college van B&W uiterlijk volgende week meer informatie over naar buiten komt. Dat kunnen wij nu nog niet delen.’