Burgemeester Cornelis Visser ziet het aantal coronabesmettingen per dag in Katwijk weer iets oplopen. De burgemeester noemt dit ‘niet heel opvallend’, maar hij benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen blijft opletten en zich aan de maatregelen houdt. De besmettingen vinden volgens de burgemeester vooral plaats in ’thuissituaties’. Op 1 december gaat er een nieuwe coronawet in en worden mondkapjes in publieke ruimten verplicht.

De nieuwe coronawet betekent ook dat de burgemeester de verantwoordelijkheid krijgt op het toezien van de maatregelen. Eerder gebeurde dit door de Veiligheidsregio’s. De regels van de huidige verordening blijven gelden. ‘De burgers zullen geen verschil merken’, zegt Visser.

Ook wordt er op 1 december een landelijk mondkapjesplicht ingevoerd voor publieke ruimten. Vanaf dan is het verplicht een mondkapje te dragen in onder andere winkels, overdekte winkelcentra, musea en theaters. ‘Vanaf 1 december zal hier een waarschuwingsperiode aan vooraf gaan, maar op ten duur gaat er gehandhaafd worden’, zegt Visser.