De gemeente Katwijk gooit de Binnensluis vanaf vrijdag weer open. Helemaal juichen kunnen de Katwijkers nog niet. De slagboom op de Binnensluis gaat alleen open tussen 19.00 en 04.00 uur en op zondag de hele dag.

Het verkeer in Katwijk is de afgelopen weken een veelbesproken onderwerp. Vanwege de werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug zijn er veel omleidingen ingesteld. Die omleidingen zijn door de gemeente geëvalueerd.

Wethouder Rien Nagtegaal: ‘We kunnen concluderen dat de omleidingsroutes goed functioneren. Na de hectische eerste twee dagen is de verkeerssituatie gestabiliseerd. Met het omleidingsplan hebben we grote opstoppingen weten te voorkomen. En het goede nieuws is dat we zelfs wat ruimte hebben om de hinder enigszins te gaan beperken’.

De eerste twee dagen van de omleidingen zorgden voor verkeerschaos en leidden tot honderden vragen, klachten en andere reacties vanuit de omgeving, schrijft de gemeente Katwijk. Dat kwam volgens de gemeente vooral doordat het verkeerslicht op de Hoorneslaan in het begin niet goed was ingesteld. Op de derde dag keerde de rust terug.

De Binnensluis op alle dagen en momenten opengooien, is nog geen optie. Ook niet op de zaterdag. Op zaterdagmiddag is het zelfs drukker dan op een normale werkdag, blijkt uit verkeerstellingen. De slagboom dan opendoen, leidt volgens de gemeente tot stremming van het verkeer en onveilige situaties.

In het onderstaande verkeersjournaal legt de gemeente uit waarom de omleidingen nodig zijn.