De slagboom op de Binnensluis is na een verkeersevaluatie geopend tussen 19.00 en 04.00 uur, maar dat vinden enkele partijen nog niet genoeg. De SGP eist met een motie dat de gemeente, als proef, twee weken de slagboom helemaal opengooit. Het college van burgemeester en wethouders maakt zich zorgen over de gevolgen van de mogelijke proef.

De Binnensluis was de afgelopen weken in één richting volledig afgesloten, vanwege de werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug. Voor die werkzaamheden zijn veel omleidingen ingesteld.

De omleidingen zijn onlangs door de gemeente Katwijk geëvalueerd. Uit de evaluatie bleek dat er versoepelingen mogelijk waren.

Versoepeling van verkeersmaatregelen: Binnensluis beperkt open

Maar die versoepelingen gaan volgens de SGP nog niet ver genoeg. Volgens de fractie worden ondernemers op onder andere het Hoornesplein en de inwoners van Hoornes-Rijnsoever flink getroffen door de afsluiting van de Binnensluis in één richting en de overige verkeersmaatregelen. Daarnaast vindt de partij dat er niet genoeg rekening is gehouden met het coronavirus. Bij de verkeerstellingen wordt steeds uitgegaan van metingen van voor de start van de coronacrisis. Door de coronacrisis moeten veel meer mensen thuis werken en dat heeft volgens de SGP en neerwaartse invloed op het aantal verkeersbewegingen.

‘Alle mogelijkheden dienen te worden aangegrepen bij de versoepeling om tegemoet te komen aan zowel inwoners als ondernemers’, schrijft de partij in een motie.

De SGP stelt een pilot voor met openstelling van de slagboom voor de Binnensluis gedurende 2 weken. De pilot moet daarna geëvalueerd worden om te bepalen of de slagboom definitief de prullenbak in kan.

Het college is niet blij met de motie, die donderdagavond in de raadscommissie besproken wordt. Volgens het college heeft de motie grote gevolgen. De gemeente kan de verkeersveiligheid op de Binnensluis en de rotonde Rijnmond niet meer garanderen.

Ook maakt het college zich zorgen over de doorstroming van het verkeer. De slagboom wordt nu voor hulpdiensten geopend, maar als de Binnensluis weer een tweerichtingsweg wordt, kan er geen vrije doorgang meer gegarandeerd worden. Daarnaast is het bestuur bang voor een stikstoftoename. Een overschrijding van de maximale stikstofdepositie kan juridische gevolgen hebben voor de gemeente.

De motie krijgt al steun van de VVD en ChristenUnie. De gemeenteraad bespreekt de motie donderdagavond 19.30 uur tijdens de raadscommissie.