Naar wie moet de gemeenteraad luisteren? Naar de burgers die de verkeersomleidingen in de praktijk ervaren en luidkeels roepen om versoepelingen? Of naar de verkeersdeskundigen die waarschuwen voor de extreme gevolgen voor het opheffen van het eenrichtingsverkeer op de Binnensluis? Wethouder Rien Nagtegaal houdt vast aan het systeem van de verkeersdeskundigen, maar doet wel een opvallende oproep na de motie om de slagboom op de Binnensluis als proef open te gooien. ‘Hef dan het hele eenrichtingsverkeer op.’

De gemeenteraad discussieerde donderdagavond tijdens een raadscommissie over de motie van de SGP. De partij stelt een proef van twee weken voor waarin het eenrichtingsverkeer op de Binnensluis wordt opgeheven. Na die twee weken wordt de proef geëvalueerd.

Partijen pleiten voor proef met openstelling slagboom Binnensluis

Het college van burgemeester en wethouders liet vooraf al weten dat zij niet achter deze proef staat. Wethouder Nagtegaal probeerde donderdagavond opnieuw de raadsleden te overtuigen om de motie niet te steunen. Volgens de wethouder zijn de omleidingen die nodig zijn voor de werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug niet te vermijden. De omleidingen die door verkeersdeskundigen zijn uitgedacht, werken volgens hem goed. Dat blijkt uit de verkeersevaluatie, die onlangs gepresenteerd werd.

De gemeente Katwijk ziet dat de omleidingen veel losmaken in de samenleving. De kritiek overheerst. Nagtegaal: ‘Maar we hebben geen beeld van de tevreden mensen. Die laten zich niet horen.’

Een meerderheid van de raad wil gehoor geven aan het geluid uit de samenleving. ‘We hebben de mensen van de theorie serieus genomen, maar nu is het tijd om ook te luisteren naar de mensen uit de praktijk’, vindt Ben van der Plas van de ChristenUnie. ‘Het is een proef van twee weken. Probeer het gewoon’, voegt Anita van Ginkel van Hart Voor Katwijk toe. Alleen GemeenteBelangen, de partij van de wethouder, is duidelijk tegen de motie.

De wethouder lijkt de motie niet te kunnen afweren, maar weet met een nieuwe oproep wel even voor twijfels te zorgen. ‘Als u per se deze motie wilt, hef dan het hele eenrichtingsverkeer op.’ Dat heeft volgens Nagtegaal alsnog grote gevolgen, maar het is een betere optie dan de extreme gevolgen van alleen de Binnensluis opengooien. Ook de Westerbaan is op dit moment een eenrichtingsweg. Dat heeft allemaal te maken met de zogenoemde ‘ring’ om Katwijk die de verkeersdeskundigen bedacht hebben om opstoppingen te voorkomen.

De partijen nemen de oproep van de wethouder mee naar de tekentafel. Volgende week neemt de gemeenteraad een besluit over de motie.