Burgemeester Cornelis Visser ziet een lichte afvlakking van het aantal coronabesmettingen in Katwijk. ‘Het lijkt stabiel te worden.’ De burgemeester hoopt dat als iedereen zich aan de maatregelen houdt, er tijdens de feestmaanden weer wat versoepelingen mogelijk zijn. Maar helemaal versoepelen, is absoluut niet aan de orde.

Katwijk heeft in deze regio op dit moment het hoogste aantal positief geteste personen in de teststraten. Vorige week kwamen er weer zo’n 400 besmettingen bij. En deze week zijn er drie Katwijkers aan het coronavirus overleden.

De burgemeester heeft nauw contact met de GGD die alle besmettingen en testen monitort. Het aantal besmettingen deze week geeft hoop, vertelt Visser.

Volgens Visser houdt alleen nog niet iedereen zich aan de thuisisolatie. Ook omdat de quarantaineperiode voor veel mensen vaak niet duidelijk is. Een huisgenoot of een nauw contact van iemand met corona, moet tien dagen thuisblijven. Die tien dagen gelden pas vanaf het laatste moment dat de positief geteste persoon ziek is.

Volgens Visser zijn er in Katwijk een aantal clusters, maar hoeveel en waar die zijn ontstaan kan of wil hij niet zeggen. ‘Het zegt niet zoveel.’ Bij een basisschool zijn bijvoorbeeld veel besmettingen geweest, maar de GGD kon de bron niet traceren. Het is dan niet duidelijk of de school de bron is en dus als cluster telt.

Visser: ‘Het coronavirus speelt in de hele samenleving. We moeten daarom vreselijk voorzichtig zijn’.

De burgemeester is ervan overtuigd dat als iedereen zich aan de maatregelen houdt, we gezellige feestdagen kunnen vieren. ‘Maar dat zal nog steeds niet met 100 mensen op een kluitje zijn.’