Burgemeester Cornelis Visser wil de supporters van Quick Boys en VV Katwijk niet meer in de buurt van de voetbalwedstrijden zien. Met een noodverordening hoopt de burgemeester te voorkomen dat de voetbalfans zich bijvoorbeeld in duin verzamelen om op die manier toch de wedstrijd te zien.

Door de verscherpte coronamaatregelen is publiek niet toegestaan bij een sportwedstrijd.

Supporters van Quick Boys omzeilden die maatregel op een handige manier door de wedstrijd vanaf een duintop te bekijken. Dat gebeurde onder het toeziend oog van de politie. De supporters hielden zich op dat moment netjes aan de anderhalve meter afstand. ‘Het begon met 15 mensen, maar het werd steeds drukker’, vertelt burgemeester Visser die later beelden van het tafereel heeft gezien. ‘Dat is een ongewenste ontwikkeling gezien de coronabesmettingen. Dit willen we niet.’

Dat de supporters genoeg afstand hielden, is voor de burgemeester geen reden om een oogje dicht te knijpen. ‘De afspraak is dat er geen publiek is bij sportwedstrijden. Het gebied hoort niet bij het sportcomplex. Bestuur is niet verantwoordelijk, stewards zijn niet verantwoordelijk, er is niemand verantwoordelijk. Als de mensen toch bij elkaar staan, is er geen toezicht op. We willen dat het veilig is voor iedereen.’

Zaterdag heeft de gemeente niet ingegrepen tijdens de wedstrijd. ‘We vonden het op dat moment te lastig. Er is wel gecontroleerd of er genoeg afstand was.’

Nu de noodverordening van kracht is, kan de gemeente vooraf schakelen. Politie en BOA’s zijn dit weekend aanwezig om ervoor te zorgen dat niemand het terrein betreed. Er volgt een boete als supporters zich niet aan de maatregel houden.