Opnieuw een domper voor de horeca. De coronamaatregelen in deze regio zijn weer aangescherpt. De lichten en muziek moeten om 00.00 uur aan en om 01.00 uur moeten de horecazaken gesloten zijn. Caféhouders in Katwijk zuchten. ‘Het leuke gaat er vanaf.’

Erik Houtenbos van café In Den Blauwen Bock maakt een rekensommetje. ‘5,5 procent van de besmetting vindt plaats in de horeca. Veel minder dan bijvoorbeeld bij mensen thuis (55,4), bij familie (10,3) of op werk (9,5). Als je die 5,5 procent afzet tegen het aantal besmettingen, dan nemen we extra maatregelen voor een handjevol mensen. Dat is absurd.’

De caféhouder denkt dat de horeca de enige plek is waar gehandhaafd kan worden door de overheid en dat de horeca om die reden eruit gepikt wordt. ‘Achter de voordeur kunnen ze niets doen en op werk is dat ook lastig.’

In Den Blauwen Bock heeft nog geluk. Het café is ook overdag ook open. Café Stairs moet het van de avonduren hebben. Tanja Groenheijde reageert nuchter op de aanscherping van de regels. ‘Het is jammer, maar ik ga mij nergens meer druk om maken.’

Het is lastig allemaal

Ook café The Safe is alleen ’s avonds open. Marco van Duijn is even stil na de vraag wat hij van de verscherping van de regels vindt. ‘Wat moet je hiervan zeggen?’ Hij zoekt nog naar de nette bewoording, maar hij vindt het ‘helmaal ruk’. ‘Het is lastig allemaal. In de kroeg is het moeilijk afstand houden, maar kijk eens naar het strand of supermarkt. Dan kun je net zo goed alles sluiten.’

Ik wil ook niet constant politieagentje spelen

In Café Stairs zijn normaal gesproken op een zaterdagavond 240 mensen te vinden. Dat zijn er nu nog maar 50, zittend in plaats van dansend en op 1,5 meter afstand. Maar dat is vaak nog lastig, bekennen alle kroegeigenaren. De 1,5 meter handhaven in de eigen tent, is nauwelijks te doen. ‘Ik wil ook niet constant politieagentje spelen’, vertelt Groenheijde.

Aankomend weekend moet blijken hoe de nieuwe regelgeving in de praktijk gaat uitpakken.