Een grote meerderheid van de gemeenteraad vindt dat hoogbouw en een ‘dorps karakter’ prima samen kunnen in de nieuwbouwwijk op voormalig Vliegkamp Valkenburg. De discussie over hoogbouw ontstond donderdagavond tijdens het besluit over het stedenbouwkundig raamwerk van die wijk. Volgens wethouder Gerard Mostert ontkom je niet aan hoogbouw, als je genoeg (betaalbare) woningen wilt bouwen.

In het stedenbouwkundig raamwerk staat een maximum van 10 bouwlagen beschreven. Hart Voor Katwijk (HVK) probeerde met een amendement om de bouwhoogte in de nieuwbouwwijk te maximaliseren tot vier woonlagen, met een uitzondering van zes bouwlagen op een enkele plaats. Hoogbouw valt niet te rijmen met een dorps karakter, vindt de fractie van HVK.

Gemeenteraad blij met plan voor nieuwe wijk met dorps karakter op Vliegkamp Valkenburg

De partij kreeg weinig bijval. Alleen KiesKatwijk voegde zich achter Hart Voor Katwijk.

PvdA Katwijk en GemeenteBelangen probeerde Hart Voor Katwijk te overtuigen van de noodzaak van die hoogbouw. ‘Voor sociale betaalbare woningen, moet je de hoogte in’, benadrukt René Slootweg van Gemeentebelangen. Matthijs van Tuijl van de PvdA vraagt zich af wat er eigenlijk mis is met ‘op 7 hoog wonen’ en Sonny Spek van DURF is ervan overtuigd dat hoogbouw wel degelijk mooi verwerkt kan worden in een wijk met een dorps karakter.

Hart Voor Katwijk kreeg ook geen steun van CDA. Die partij pleitte in een vorige vergadering ook voor het beperken van de woonlagen, maar steunde het amendement merkwaardig genoeg niet. De fractie wil de discussie breder voeren en een hoogbouwvisie opstellen in samenspraak met bewoners.

Wethouder Gerard Mostert is blij dat een meerderheid van de gemeenteraad het stedenbouwkundig plan voor de eerste fase van project locatie Valkenburg steunt.