Katwijkse jongeren presenteren een eigen plan voor een nieuw multifunctioneel urban sportpark. De skaters en BMX’ers vinden dat het huidige skatepark naast jongerencentrum Scum verouderd is. ‘De slechte staat van het skatepark veroorzaakt onveilige situaties en ongewenste ongelukken’, vertellen de jongeren.

De indieners van het plan vinden het huidige park slecht onderhouden en verouderd. De skaters komen regelmatig thuis met kapotte spullen en versleten wielen. Het asfalt levert ontvelde ledematen op, ondanks de bescherming die de jongeren dragen.

Dagelijks maken zo’n 50 tot 130 kinderen gebruik van het skatepark. Te veel, voor de grootte van het park.

Negatief imago
Volgens de initiatiefnemers kleeft er ook een slecht imago aan huidige park. ‘Mensen zijn altijd zeer positief over het skatepark van Katwijk, vooral omdat het lang één van grootste skateparken van Nederland is geweest. Door de slechte huidige staat van het skatepark komt er een negatief imago dat heel jammer is.’

Impressie Urban Sportpark

Multifunctioneel Urban Sportpark
In het nieuwe park zijn meerdere sporten mogelijk. Het sportpark wordt met 800m2 uitgebreid naar 2500m2. Naast het skaten, bmx’en en steppen worden ook de sporten calisthenics, freerun, bootcamp, streetbal, basketballl en panna street soccer mogelijk. De jongeren willen het stuk grond wat door de gemeente nu gebruikt wordt als opslag voor pallets en straatmateriaal, gebruiken voor een BMX pumptrack.

Impressie Urban Sportpark

De kosten voor het Urban Sportpark zijn niet mals. Er is bijna 1 miljoen euro nodig om alles wensen in vervulling te laten gaan. Het huidige park opknappen is volgens de jongeren geen optie. ‘We hebben onderzocht of het uitvoeren van groot onderhoud leidt tot een veilig en kwalitatief goed skatepark. Helaas hebben we moeten constateren dat het uitvoeren van groot onderhoud géén optie is. We gaan voor een totale herstructurering van het huidige gebied, zodat er een multifunctioneel Urban Sportpark ontstaat voor diverse leeftijdsgroepen, verschillende niveaus en sportactiviteiten.’

Impressie Urban Sportpark

Investering
‘We zijn ons bewust van dit enorme bedrag dat we vragen om te investeren in de jongeren en in de skatesport voor de gemeente Katwijk.’

Impressie Urban Sportpark

De initiatiefnemers stellen een gefaseerde aanleg voor. ‘Het is een investering op langere termijn in de toekomst van Katwijk. Daarnaast verwachten we dat de aanleg van een dergelijk kwalitatief hoogwaardig Urban Sportpark Katwijk ook aantrekkingskracht heeft op sporters buiten Katwijk. Het zal een regionale functie hebben voor de skate-step-BMX beoefenaars. Het zet Katwijk positief op de kaart.’

De jongeren presenteren vanavond hun plan aan een aantal raadsleden.