De gemeente Katwijk wil jongeren een handje helpen op de huizenmarkt. Starters kunnen nu een starterslening van 30.000 euro aanvragen, maar de gemeente onderzoekt of dit bedrag verhoogd kan worden naar 50.000 euro. ‘Wij vinden het van belang dat jongeren en startende huishoudens in Katwijk kunnen blijven wonen om deze sociaal en economisch aantrekkelijk te houden, maar ook omdat jongeren graag in Katwijk willen blijven wonen.’

De gemeente ziet dat het voor deze doelgroep lastig is om er op de huizenmarkt tussen te komen. ‘Wij constateren dat er steeds minder woningen zijn die beschikbaar zijn voor starters in onze gemeente en dat woningen financieel buiten het bereik van deze doelgroep raken’, beantwoordt de gemeente op vragen van CDA Katwijk. De CDA-fractie stelde vragen over de mogelijkheid van het verhogen van de starterslening.

De starterslening is een aanvullende lening bovenop de reguliere hypotheek. Deze aanvullende lening kan het gat overbruggen tussen de maximale hypotheek die de bank verstrekt en het bedrag dat nodig is om de eerste woning te kopen. Een voordeel van deze lening is dat in de eerste 3 jaar geen maandlasten worden betaald.

Effecten
Katwijk wil voor het verhogen van de starterslening eerst weten wat de effecten daarvan zijn. Dit zou bijvoorbeeld met het huidige budget kunnen betekenen dat minder mensen een lening kunnen aanvragen. Nu kunnen 58 mensen gebruik maken van de lening. Met een verhoging van het bedrag nog maar 35.

Uit het onderzoek moet blijken wat alle gevolgen van de verhoging zullen zijn.