Fietsendiefstal is een hot item in Katwijk. De gemeente Katwijk en de politie werken nauw samen om fietsendiefstal te voorkomen en dieven te grijpen. In Katwijk zijn deze zomer bijvoorbeeld extra lokfietsen ingezet om de diefstal aan te pakken. Naast de inzet van lokfietsen wordt er gepleit voor camerabewaking op de Boulevard, maar daar wil de gemeente nog niet aan beginnen.

De gemeente en politie waarschuwden in augustus nog voor actieve fietsendieven in het centrum van Katwijk aan Zee.

Gemeente waarschuwt voor fietsendieven op Boulevard en in centrum

 

Naast bewustwording creรซren, heeft de gemeente dit jaar ook vier extra zenders voor lokfietsen beschikbaar gesteld voor de politie. Zo’n zender wordt door de politie op een fiets vastgemaakt, die vervolgens op een locatie wordt neergezet. Agenten krijgen vervolgens een melding als de fiets verplaatst wordt. Via de GPS in de zender kunnen de dieven worden opgespoord.

Politiecapaciteit
Naast de inzet van lokfietsen, stelt partij DURF voor om ook camera’s op de Boulevard te plaatsen. Maar het plaatsen van camera’s lost het probleem niet op, volgens het college van burgemeester en wethouders. ‘Camerasystemen en de kosten voor het direct uitlezen zijn aanzienlijk en de beschikbare politiecapaciteit in Katwijk in relatie tot alle prioriteiten waarop nu de inzet van politie al wordt gevraagd, is daarvoor vaak niet toereikend’, antwoordt het college op vragen van DURF.

De politie moet de camera’s constant in de gaten houden, om de dieven op heterdaad te betrappen. Daarna moet er gelijk actie ondernomen kunnen worden. Maar daar heeft de politie op dit moment niet genoeg agenten voor. Dat geldt ook voor het achteraf bekijken van de beelden om daders op te sporen.

‘Vanwege de huidige beschikbare politiecapaciteit is voor het onderzoek naar fietsdiefstal helaas maar zeer beperkt politiecapaciteit aanwezig.’

Cameratoezicht wordt nog niet helemaal uitgesloten. Na de zomer zal de aanpak worden geรซvalueerd. Als het aantal gestolen fietsen blijft stijgen, wordt cameratoezicht misschien toch een optie.

Fietsnietjes
De gemeente wil wel nog de mogelijkheid onderzoeken voor het plaatsen van extra fietsnietjes en oplaadpunten op de Boulevard.

De gemeente en politie adviseren om fietsen met een tweede slot extra ergens aan vast te zetten. Als de fiets nergens aan kan worden vastgemaakt, is het advies om het tweede slot om het frame en het voorwiel vast te maken.