Extra hulp van bewoners bij milieuparken werpt zijn vruchten af. De gemeente Katwijk zit sinds kort met bewoners in een Whatsappgroep om overvolle containers en afval naast de afvalbakken beter in de gaten te houden. ‘Steeds minder vaak hoeft er melding gemaakt te worden en de meldingen die gemaakt worden, zijn snel verholpen’, laat de gemeente weten.

In Katwijk zijn de overvolle containers een terugkerend probleem. De gemeente probeerde met extra rondes de overlast aan te pakken, maar dat bleek niet genoeg. In juli werd daarom gezocht naar hulp van de bewoners.

Gemeente wil Whatsappgroep voor overvolle afvalcontainers

 

Wethouder Corien van Starkenburg: ‘Het is fijn dat inwoners en de gemeente op deze manier samenwerken. Zelf waren we ook al intensief bezig met de containers, want we vinden het belangrijk dat inwoners hun afval goed gesorteerd wegbrengen. En dan moet je het natuurlijk wel goed kwijt kunnen. Nu hebben we extra ogen die ons helpen in de wijken’.

Sleutel
Op dit moment zijn er 35 bewoners die via de appgroep de gemeente helpen. De bewoners maken een melding in de appgroep als de containers vol of verstopt zijn en als er vuil naast de containers ligt. Ook kunnen de bewoners met een sleutel zelf een verstopping verhelpen als er te grote zakken plastic of te grote dozen in de container zijn gepropt.

De deelnemers krijgen binnenkort een hesje van de gemeente waarbij ze beter herkenbaar zijn. ‘De inwoners die verstoppingen verhelpen worden nog wel eens aangesproken door buurtbewoners: Wat doe jij daar? Waarom maak jij die container open?‘, schrijft de gemeente. De gemeente roept buurtbewoners op om vriendelijk te zijn voor de helpende mensen. ‘Want door zo’n simpele handeling, kan de container weer snel gebruikt worden.’