De vrijwilligers van de Katwijkse Reddingsbrigade hebben drukke weken achter de rug. ‘We hebben afgelopen weken veel mensen uit muien moeten halen’, zegt commandant Rommert Blankert.

Ontmoet Rommert Blankert
Rommert Blankert is acht jaar actief bij de KRB. Als klein kind wilde hij al bij de KRB. ‘Toen stond er een advertentie in de krant en zeiden mijn ouders, je gaat’, zegt de commandant. Hij vindt het ontzettend leuk, maar is blij dat het weer nu verslechterd. Met slechter weer heeft de reddingsbrigade het rustiger.

Hectische weken
De afgelopen weken zijn er tientallen mensen uit muien gered. Blankert vertelt dat dit er veel meer zijn dan normaal. ‘Dit zijn hectische en soms hele vermoeiende dagen’, zegt de commandant. Het zijn vooral binnenlandse en Duitse toeristen die de reddingsbrigade uit zee haalt. ‘De meeste Katwijkers weten wel hoe ze uit een mui moeten komen’, zegt Blankert. De kracht van de muien is deze zomer groter dan normaal.

De reddingsbrigade ondersteunt ook de meldkamer. Lifeguards rijden bijvoorbeeld voor ambulances uit. ‘Daar hebben we het ook druk mee gehad. Het was heel druk op strand’, vertelt de commandant.

Eén dag deze zomer, stonden alle parkeergarages en parkeerterreinen al om 9.30 uur vol. Dit heeft hij in acht jaar tijd pas één keer eerder meegemaakt. Officieel is de reddingsbrigade van 9.30 uur tot 18.00 uur actief op het strand. Commandant Blankert: ‘Afgelopen weken ben ik op zijn vroegst om 22.00 uur gaan opruimen. De volgende dag moet je dan om 9.30 uur gewoon weer opbouwen’.

Het heftigste wat hij de afgelopen weken heeft meegemaakt zijn de zoekacties. ‘Het is nooit leuk om iemand te moeten zoeken. Je weet dat er een dag kan komen, dat je iemand in een slechte staat de zee uittrekt’, zegt Blankert. De trainees worden tijdens deze acties beschermd. Ze mogen meehelpen vanaf de post, maar niet vanaf de boot.

Het kan ook voorkomen dat de lifeguards een persoon moeten reanimeren. ‘Gelukkig hebben we dat niet veel in Katwijk, zeker niet op het strand’, vertelt de commandant.

Niet iedereen heeft waardering voor de vrijwilligers
De lifeguards krijgen ook te maken met negatieve reacties. ‘Dat is erg heftig’, zo zegt Blankert. Mensen worden boos wanneer de reddingsbrigade het strand vrij maakt voor de uitrukkende boot van de KNRM. Blankert: ‘Ik heb dan de neiging om uit te stappen en te zeggen: ‘Hey vriend ik weet niet waar je mee bezig bent, heel gauw je spullen pakken en wegwezen’. Dat vind ik persoonlijk heel vervelend”.

De meeste mensen beseffen volgens de commandant wel wat de reddingsbrigade doet, maar een aanzienlijk deel ook niet. Er zijn ook Katwijkers die dat besef niet hebben. Strandbezoekers snappen niet waarom de auto rijdt en vinden dat lifeguards ook gewoon kunnen lopen. Blankert: ‘Dan kan je wel 30 man neerzetten. Een auto is een uitkomst’.

“Een paar weken geleden had een kind een geul gegraven naar de waterlijn toe. Wij reden daar overheen. We rijden altijd aan de waterlijn, want dat is het beste voor de auto. Je hebt dan ook uitzicht over het zee. De vader zegt: ‘Wat een klootzak, kan die er niet omheen rijden’. Ik weet niet of mensen altijd het besef hebben wat we doen”

Trots
De commandant is trots op alle vrijwilligers. ‘Ze doen het vrijwillig en met passie’, spreekt Blankert uit. De groep is wel erg jong en heeft veel aansturing nodig, volgens de commandant. ‘Je kan het ze niet kwalijk nemen als ze dingen verkeerd doen’, zegt Blankert. Ze werken als professionals, maar dit zijn ze niet. Het blijven vrijwilligers. ‘We zijn niet zoals politie, ambulance en brandweer’, vertelt de commandant. De vrijwilligers staan altijd klaar als er wat moet gebeuren. ‘Als je zegt er moet een boot de zee in moet, springen ze op en ligt er binnen no-time een boot in zee’, zegt Blankert.

Er zijn ook vrijwilligers die het onderschatten. Het kost veel tijd. De trainees hebben elke maandag een cursus en moeten meerdere dagen op wacht zitten. Commandant Blankert: ‘Je ziet dat vrijwilligers het onderschatten en na een jaar stoppen, maar het grootste deel blijft’.

Blankert raadt het iedereen aan: ‘Je moet wel gedreven zijn, maar het levert je vrienden voor het leven op’.