De gemeente Katwijk wil en gaat geen invloed uitoefenen op het uiterlijk van zwarte Piet tijdens de Sinterklaasintocht in Katwijk. De organisatoren van de intocht bepalen hoe Piet eruit komt te zien. Dat antwoordt de gemeente op vragen van DURF.

Fractievoorzitter Sonny Spek verbaasde zich over een uitspraak van de gemeente Katwijk in een artikel van Katwijk Actueel. De gemeente liet in dat artikel weten dat zij staat achter de landelijke lijn van zwarte pieten naar roetveegpieten.

Gemeente Katwijk wil geen zwarte piet meer

 

DURF vindt het gek dat de gemeente hier een standpunt over inneemt.

Het college van burgemeester en wethouders wilde vanwege ‘de maatschappelijke discussie die er onder volwassenen gaande is over de kleur van Piet’ het onderwerp met de organisatoren van de Sinterklaasintocht toch bespreken. ‘Tijdens dit gesprek heeft de gemeente de landelijke lijn ingebracht en geluisterd naar de organisatoren. De organisatoren hebben de burgemeester aangehoord en gaan zich hier nu intern over buigen.’

Het is volgens de gemeente wel degelijk een onderwerp wat besproken moet worden, omdat het gevolgen voor de openbare orde en veiligheid kan hebben. ‘Dit onderwerp heeft bij uitstek zowel felle voor- als tegenstanders.’

Maar de gemeente wil de organisaties niets opdringen.

‘Er zijn onder volwassenen voor- en tegenstanders en op welke manier je de Sinterklaasintocht ook vormgeeft, het lukt niet om iedereen tevreden te stellen. De Sinterklaasintocht is een kinderfeest. Hoe Piet er uiteindelijk in Katwijk uit komt te zien tijdens de Sinterklaasintocht, bepalen de organisatoren. Wij vertrouwen erop dat zij hierin een afgewogen keuze maken. Die keuze respecteert de gemeente. De gemeente wil en gaat hierop geen invloed uitoefenen.’