De  terrormeeuw die mensen in de Badstraat aanvalt, heeft een nieuw vrouwtje. Dat staat in het onderzoek van VanderHelm Milieubeheer. Uit het onderzoek blijkt dat het nieuwe vrouwtje dezelfde ‘jachttechniek’ heeft geleerd. Het koppel valt nog steeds mensen aan om eten af te pakken.

De agressieve meeuw op de kruising Badstraat/Tramstraat werd samen met een vrouwtje in 2015 gevangen en geringd. Dankzij de ringen waren de meeuwen herkenbaar en kunnen onderzoekers de meeuwen volgen. Onderzoekers leerden dat dit koppeltje een eigen jachttechniek heeft ontwikkeld om eten bij voorbijgangers te ontfutselen.

Het paartje post iedere dag vanaf vaste observatieposten zoals lantaarnpalen en dakranden. Bij een aantrekkelijk slachtoffer valt het mannetje aan van achteren en laat het vrouwtje vocaal van zich horen. De persoon schrikt en laat het eten vallen. Vervolgens peuzelen de meeuwen het eten op.

Agressief
Het mannetje wordt ook wel eens op het strand gespot, maar daar is hij veel minder agressief. ‘Uit observaties op het strand in de winter blijkt dat het ‘agressieve’ karakter van deze vogel niet terug komt in de voedselcompetitie met andere meeuwen’, schrijft Van der Helm Milieubeheer. ‘Hier delft deze meeuw vaak het onderspit in vergelijking met andere meeuwen.’

Zijn vrouwtje is sinds 2017 niet meer gezien. Het is nog onbekend of ze in leven is. Het vrouwtje is inmiddels ingeruild voor een nieuw meisje zonder ring.

Aanvallen
Opvallend is dat er de afgelopen jaren minder aanvallen zijn waargenomen door dit koppel. Het lijkt er op dat er minder mensen met eten door deze straat lopen. Bovendien weten de meeste Katwijkers inmiddels dat deze meeuwen in deze straat altijd op de loer liggen. Ook wordt door de horeca meer gewaarschuwd voor de meeuwen. Het koppel lijkt zich nu vooral te richten op de toeristen.