Straten waar de nieuwe tegels nog maar net gelegd zijn, gaan dit jaar alweer op de schop. KPN wil in heel Katwijk glasvezelnet aanleggen. Daarvoor moeten recent vernieuwde straten zoals de Princestraat, Rijnstraat en Hoofdstraat weer overhoop.

De gemeente Katwijk heeft voorafgaand aan alle projecten bij de netbeheerders geïnformeerd of zij op deze plekken werkzaamheden op de planning hadden staan. Bij een aantal was dit het geval. Die werkzaamheden zijn toen voor de vernieuwing van de straat uitgevoerd. Ook bij KPN is de vraag gesteld of zij nog in Katwijk aan de slag moesten. Maar dat bedrijf gaf aan niets in die straten en wijken op de planning te hebben staan.

In Katwijk zijn inmiddels een groot aantal projecten (bijna) opgeleverd zoals in Rijnsoever, De Noord, Princestraat, Rijnstraat, Molenwijk, Hoofdstraat en Voorschoterweg. De gemeente hanteert de regel dat bij opgeleverde projecten 10 jaar lang geen grondwerkzaamheden plaatsvinden door derden.

Voor KPN wordt een uitzondering gemaakt. De netbeheerder wil het telecommunicatienet sneller upgraden en heeft daar nu de capaciteit en middelen voor om dat in Katwijk uit te voeren.

‘Als gemeente willen en kunnen (conform de Telecomwet) we deze aanleg niet tegenhouden’, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

KPN heeft in een brief aan bewoners uitleg gegeven over de situatie. ‘We zijn ons ervan bewust dat enkele gebieden in Katwijk aan Zee door de gemeente pas zijn vernieuwd. De gemeente en KPN NetwerkNL streven er altijd naar om geplande straatwerkzaamheden zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Echter, op het moment dat uw wijk zou worden opgeknapt, waren bij KPN plannen voor de aanleg van glasvezel in uw straat (nog) niet bekend.’

De gemeente eist van KPN heldere communicatie naar bewoners en hoogwaardig herstel van het straatwerk. Dat moet na de aanleg van het glasvezel weer in ‘nieuwstaat’ worden teruggebracht. De gemeente gaat dit ook controleren.

Planning aanleg KPN glasvezelnetwerk

Katwijk Noord: in uitvoering
Katwijk aan Zee: aug-nov 2020
Katwijk aan den Rijn en Valkenburg: dec 2020 – apr 2021

In Rijnsburg is vorig jaar al het glasvezelnetwerk aangelegd.