Het strand van Katwijk is het schoonste strand van Zuid-Holland. Het is de tweede keer op rij dat Katwijk de prijs wint. Burgemeester Cornelis Visser ontving vandaag de prijs met een nieuwe vlag, van Strand Nederland.

De burgemeester is trots op de prijs en hoopt dat Katwijk volgend jaar het schoonste strand van heel Nederland is. Die prijs ging nu naar Ameland. De jury gaf dat strand voor het eerst in de geschiedenis een 10.

De organisatie had dit jaar meer vervuiling op het strand verwacht, vanwege de vele afhaalmaaltijden door de coronacrisis. ‘Maar zelfs onder deze omstandigheden was het strand schoner dan ooit’, schrijft de organisatie. Daarnaast constateerden de inspecteurs dat er veel minder wegwerpplastic op het strand lag in vergelijking met voorgaande jaren.

Inspecties in coronatijd
Het strandseizoen begon door de coronapandemie later dan gebruikelijk. Daardoor had de organisatie minder gelegenheid om de stranden, paviljoens en opgangen te controleren. Om toch tot een volwaardige, betrouwbare en transparante meting van de schoonheid te komen, organiseerde Strand Nederland een kleiner aantal professionele en intensieve metingen van de drukst bezochte stranden in juni en juli. Door slim te plannen en hard te werken is het in korte tijd gelukt de volledige Nederlandse kust in kaart te brengen door middel van 72 inspecties, uitgevoerd door 8 inspecteurs op 36 drukke toeristische locaties. Van het zuiden van Zeeland tot en met de stranden van De Waddeneilanden.