Het voormalig pand van het ID-College aan de Jan Evertsenlaan wordt omgetoverd tot een scheidingshotel. Divorce Housing wil in het gebouw 28 kamer-appartementen bouwen voor mensen die met spoed een huis nodig hebben na een scheiding of relatiebreuk.

Deze doelgroep komt niet makkelijk in aanmerking voor een nieuwe woning. Huren is vaak te duur en woningcorporaties geven voor een sociale huurwoning geen urgentie bij echtscheidingen.

Het bedrijf uit Lisse bedacht zes jaar geleden een nieuw woonconcept wat niet alleen deze groep spoedzoekers helpt, maar ook vastgoedeigenaren. Leegstaande panden of panden die wachten op een herbestemming krijgen op deze manier een nuttige tijdelijke invulling en het pand wordt op een nette beheerd.

Het concept is in deze regio niet onbekend. In Leiden werden eerder dit jaar al panden door Divorce Housing omgebouwd tot scheidingshotels.

Kamers
De kamer-appartementen in Katwijk zijn vanaf 600 euro te huur, inclusief gas, water en licht. De kamers zijn tussen de 30 en 40 m2 en worden gestoffeerd opgeleverd. De nieuwe bewoners hoeven dus niet op zoek naar een nieuwe inboedel. Badkamer en keuken worden gedeeld met andere bewoners.

Vergunning
De vergunning voor het scheidingshotel in Katwijk is nog niet binnen, maar de organisatie verwacht weinig problemen gezien de woningnood en de zoektocht naar alternatieve woonconcepten. Zorgen voor genoeg aanmeldingen zijn er ook niet. Het bedrijf heeft op dit moment een wachtlijst. Vanaf augustus kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen.

Divorce Housing huurt het pand aan de Jan Evertsenlaan twee jaar van Van Rhijn Bouw, de eigenaar van het gebouw. Het pand werd de afgelopen 2 jaar in gebruik genomen door kunstenaars, die de lokalen gebruikten als atelier. De kunstenaars moeten nu op zoek naar een nieuw onderkomen.