De Hollandse Nieuwe is er weer. Volgens Kees Hartevelt van Hartevelt Vis heeft de haring een goed vetgehalte van zo’n 20 procent. ‘Dit is een heel goede start.’

Hartevelt is vrijdagochtend druk bezig in zijn viskiosk op de Boulevard. Vanaf vandaag is de Hollandse Nieuwe er weer en dat wordt altijd groots uitgepakt.

De visboer houdt zich vast aan de traditionele startdatum die landelijk wordt bepaald. ‘De start is gewoon nostalgie.’ Hij vindt het jammer dat niet iedereen zich daar dit jaar aan heeft gehouden. ‘Dat verpest de traditie.’

De start van de Hollandse Nieuwe wordt ieder jaar traditioneel ingeluid met de veiling van het eerste vaatje. Dit jaar was de veiling door het coronavirus niet mogelijk, maar het eerste vaatje ging wel de deur uit. De eerste Hollandse Nieuwe werd donderdag in het Erasmus MC in Rotterdam aangeboden aan Ernst Kuipers en Diederik Gommers.

Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau: ‘Deze twee mannen zijn al wekenlang dagelijks het gezicht van de coronacrisis en het kompas voor vele Nederlanders. Zij zijn ook de verpersoonlijking van de grote groep zorgverleners in de frontlinie. Op de vraag ‘Wie zou dit jaar het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gegund zijn?’ verwijst het antwoord van velen naar deze mensen.’

Hartevelt verwacht vandaag veel bezoekers die de Hollandse Nieuwe komen proeven. ‘De haring is lekker vet. We hebben een warme winter gehad. Dat betekent dat de vis zich lekker heeft vol kunnen vreten met plankton. Dat is goed te merken. En er is niks gezonder, dan de Hollandse Nieuwe.’