In Katwijk zijn twee coronaclusters ontdekt door de GGD. In deze regio zijn sinds 1 juni ook twee clusters gevonden in Gouda en Teylingen. De besmettingen zijn volgens de GGD ontstaan binnen families en op de werkvloer.

Een cluster ontstaat wanneer een besmet persoon met veel andere personen contact heeft gehad en zich hierbij niet aan de hygiënemaatregelen heeft gehouden. Die personen hebben op hun beurt vaak ook weer contact gehad met anderen. Het virus krijgt op deze manier de kans om zich snel te verspreiden.

Testen
Sinds 1 juni kan iedereen op het coronavirus getest worden. Dat kan onder andere op een testlocatie in Katwijk aan de Prins Hendrikkade. In totaal zijn er vier testlocaties in deze regio. Inmiddels zijn er 5.965 personen getest op deze locaties. 139 mensen (2 procent) bleken daadwerkelijk corona te hebben.

In Katwijk zijn de afgelopen twee weken 56 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Contactonderzoek
De GGD doet bij iedere positieve uitslag een contact- en bronnenonderzoek. ‘Meestal zijn deze contacten erg beperkt waardoor de coronabesmetting snel ingedamd wordt. Soms zien we echter een coronacluster ontstaan’, schrijft de GGD.

De organisatie is dagenlang bezig geweest met het uitpluizen van de vier clusters. Volgens de GGD is het inmiddels gelukt om het virus weer in te dammen. Alle betrokken personen zitten in thuisisolatie.