De gemeente Katwijk wil op het strand nog niet de ‘fiets fout, fiets weg’-methode inzetten. Hulpdiensten kunnen tijdens de zomerse dagen maar moeilijk op strand komen door alle foutgeparkeerde fietsen op de strandopgangen. Maar de fietsen verwijderen kan volgens de gemeente niet zomaar. Op verzoek van de gemeenteraad wordt er wel nieuwe belijning aangebracht bij elke strandafrit en komen er extra fietscoaches. Daarnaast wordt een bewustwordingscampagne opgestart.

De foutgeparkeerde fietsen op de strandopgangen zijn een terugkerend probleem tijdens de zomermaanden. Ook deze week hebben de hulpdiensten moeite om er doorheen te komen.

De gemeenteraad dwong de wethouder in mei om voor 1 juli met ‘effectievere’ maatregelen te komen. Wethouder Jacco Knape vond dat toen onnodig, omdat er drie strandafgangen vrij worden gehouden en dat is genoeg.

Gemeenteraad wil voor 1 juli betere maatregelen tegen geblokkeerde strandafgangen

 

De wethouder is in gesprek gegaan met de hulpdiensten en komt nu met extra maatregelen.

Belijning
Op dit moment wordt er al bij enkele strandafgangen met gele belijning aangegeven dat er geen fietsen geplaatst mogen worden. De gemeente wil nu bij iedere afrit belijning of vloerstickers aanbrengen. Een andere optie is ook een zogenoemde rode loper, waardoor duidelijk wordt dat er niet geparkeerd mag worden.


Fietscoaches
Sinds een aantal jaar zijn er ook fietscoaches op de Boulevard te vinden. Dit zijn uitzendkrachten die op warme dagen toezicht houden en mensen aanspreken wanneer zij een fiets fout parkeren. Het aantal fietscoaches wordt uitgebreid, zodat bij elke strandafgang een fietscoach toezicht houdt.

katwijk fietscoach op strand katwijk nieuws actueel rijnsburg
Foto: Studio Stache

Naast het aanbrengen van belijning/lopers en de fietscoaches gaat de gemeente ook via social media, posters en berichten in lokale en regionale kranten aan strandbezoekers duidelijk maken waar de fiets wel en niet mag staan.

Fiets fout, fiets weg
De ‘fiets fout, fiets weg’-methode is nog niet aan de orde, omdat hier specifieke regels voor gelden. ‘Per fiets moet bijvoorbeeld een proces verbaal worden opgesteld, extra personeel worden aangetrokken en materieel worden ingekocht voor het verwijderen, opslaan en weer uitgeven van fietsen’, schrijft de gemeente. ‘Daarnaast moet er een koppeling komen met de politie, zodat fietsen niet als gestolen opgegeven kunnen worden in verband met de verzekering. Dit brengt een behoorlijke kostenpost met zich mee.’