De eikenprocessierups is terug in Katwijk. De rups is gespot in bomen aan de Nijverheidsstraat, de Lageweg, de Biltlaan en in het Panbos. De bomen met deze nesten worden gemarkeerd met een waarschuwingslint. De gemeente Katwijk laat volgende week 26 nesten verwijderen.

De haren van de eikenprocessierups kunnen bij contact zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

In deze omgeving staan relatief weinig eikenbomen. In Katwijk is de overlast van de rups daarom minder dan in andere delen van het land.

De gemeente heeft vorig jaar ook al nesten weg laten halen.

Gemeente haalt toch nesten van eikenprocessierups weg

 

Bomen die vorig jaar besmet zijn geweest worden dit jaar opnieuw tijdens inspectierondes gecheckt op aanwezigheid van de eikenprocessierups.

Om de overlast van de eikenprocessierups in Katwijk in de toekomst verder te verkleinen kiest de gemeente er voor om in te zetten op het plaatsen van meer verschillende soorten bomen. Ook wordt in het dagelijks groenbeheer meer ingezet op biodiversiteit. Hiermee wordt een omgeving gecreëerd voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Melding maken
Inwoners die nesten van de eikenprocessierups tegenkomen in de openbare ruimte kunnen dit melden bij de gemeente via: www.fixi.nl.